ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά 

  • 6 φλιτζάνια γάλα 
  • 5 φρούτα γκλασέ διάφορα ,ψιλοκομμένα
  • 5 φλιτζάνια τσαγιού ψίχα ψωμιού κομμένη μικρά ζάρια
  • 6 αυγά
  • 7 σαβουαγιάρ κομμένα ζαράκια 
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες ξανθές 
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού σταφίδες μαύρες 
  • 1 λεμόνι, ξύσμα 
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φόρμα κέικ με τρύπα στο κέντρο
  • 4 αυγά
  • 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη 
  • 1 φλιτζάνι του καφέ κονιάκ

Εκτέλεση 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά το ψωμί, τα σαβουαγιάρ, τα φρούτα γκλασέ, τις σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού. Ζεσταίνουμε το γάλα ,χτυπάμε καλά τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στο γάλα κτυπώντας συνέχεια. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε τη φόρμα, αδειάζουμε τα ψωμιά με τά φρούτα , περιχύνουμε λίγο λίγο το γάλα, τ αφήνουμε να σταθούν για  για 1 ωρα.

Ψήνουμε σε μπεν- μαρί στους 180 βαθμούς για 1 ωρα. Σε μπεν- μαρί τοποθετούμε τα αυγά, τα χτυπάμε καλά, σε σιγανή φωτιά μέχρι να φουσκώσουν. Προσθέτουμε το κονιάκ και  χτυπάμε συνέχεια. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, την αναποδογυρίζουμε όταν κρυώσει σε στρογγυλή πιατέλα λίγο βαθιά και την περιχύνουμε με τη ζεστή κρέμα . Σερβίρουμε αμέσως.