ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα γλυκά

Υλικά 

  • 4 μήλα κόκκινα
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού  ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού  καρύδια χονδροκομμένα
  • 1 κουταλιά της σούπας κανέλα
  • 4 κουταλιές του γλυκού βούτυρο
  • 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 4 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 4 κουταλιές της σούπας κουάκερ

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μήλα. Κόβουμε από πάνω ένα κομμάτι οριζόντια. Στο υπόλοιπο, με  το ειδικό εργαλείο αφαιρούμε τους σπόρους προσέχοντας να μη «βγει» η λεπίδα μέχρι έξω. Με ένα κουτάλι αφαιρούμε σιγά σιγά την «ψίχα» του μήλου, κάνοντας μία «γούβα». Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα καρύδια,  4 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, το μέλι, το κουάκερ, την κανέλα, το  κονιάκ και το 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο.

Γεμίζουμε το κενό με το μείγμα και το κλείνουμε με το «καπάκι» του μήλου που έχουμε κρατήσει στην άκρη. Περνάμε τα μήλα με το υπόλοιπο βούτυρο και τα πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη. Τα τοποθετούμε σε πυρίμαχο σκεύος ή ταψί και προσθέτουμε ένα φλιτζάνι νερό, το κονιάκ και το ξυλάκι κανέλας. Ψήνουμε τα μήλα στους 180οC μέχρι να μαλακώσουν για 15΄. Σερβίρουμε αμέσως πασπαλίζοντας τα μήλα με λίγη κανέλα και σπασμένα καρύδια