ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα

Υλικά

  • 1 γαλοπούλα 3-4 κιλά
  • 150 ml χυμό πορτοκαλιού 
  • 50 ml χυμό λεμονιού
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2 πορτοκάλια και 2 μήλα καθαρισμένα και κομμένα στα τέσσερα
  • 1-2 ποτήρια νερό

Για την σάλτσα

  • Ζωμό από τα υγρά της  γαλοπούλας 
  • 300ml κρασί κόκκινο 
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ αραιωμένο σε κρύο νερό

Εκτέλεση

Πλένουμε την  γαλοπούλα και την αφήνουμε να στραγγίξει. Προθερμαίνουμε το φούρνο σε 180 βαθμούς. Ανακατεύουμε το χυμό των εσπεριδοειδών με το ελαιόλαδο και αλείφουμε τη γαλοπούλα. Τι γεμίζουμε με τη γέμιση, αλατοπιπερώνουμε την  ράβουμε με σπάγκο μαγειρικής και την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα επάνω. Στο ίδιο ταψί βάζουμε τα φρούτα και ρίχνουμε λίγο νερό. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο. Σε τακτά χρονικά διαστήματα αλείφουμε την γαλοπούλα με το υπόλοιπο μίγμα χυμού και λαδιού. 

Για την σάλτσα

Μόλις ψηθεί η γαλοπούλα την βάζουμε σε μία πιατέλα και παίρνουμε τον ζωμό  που έβγαλε το κρέας. Τον σουρώνουμε .Τον βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα και  προσθέτουμε το κρασί.  Αλατοπιπερώνουμε και τον αφήνουμε να βράσει. Αν χρειαστεί δένουμε την σάλτσα με λίγο κορν φλάουρ. 

Για την κλασσική γέμιση

Υλικά

  • Τα εντόσθια της γαλοπούλας
  • 100ml ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεμμύδι τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδου τριμμένες
  • 500 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
  • 2 κουταλιές της σούπας πελτέ
  • 150 γρ. ρύζι για πιλάφι
  • 150ml λευκό κρασί
  • 250 γρ. κάστανα βρασμένα και κομμένα
  • 50 γρ. κουκουνάρι καβουρδισμένο
  • 150 γρ. μαύρες σταφίδες μουσκεμένες μέσα σε κονιάκ
  • 1/2κλωνάρι φρέσκου θυμαριού ψιλοκομμένο
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε σε κομμάτια τα εντόσθια. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το ελαιόλαδο το κρεμμύδι το σκόρδο τον κιμά και τα εντόσθια. Ρίχνουμε τον πελτέ και το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες αλάτι πιπέρι και στο τέλος το φρέσκο θυμάρι.