ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα

Υλικά

  • 1 μεγάλο λάχανο
  • ½ κιλό κιμά χοιρινό
  • ½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ντομάτα ξεφλουδισμένη, τριμμένη στον τρίφτη
  • 1 κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • ¾ του φλιτζανιού του καφέ ρύζι τύπου Καρολίνα
  • 1 ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Λίγο νερό  και λίγο γάλα 

Για την κρέμα

  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουερ
  • Ζωμό από το λάχανο
  • 2 αβγά
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Κόβουμε το κοτσάνι από το λάχανο, βγάζουμε τα χαλασμένα φύλλα, το πλένουμε και το βάζουμε να βράσει. Ανακατεύουμε τους κιμάδες, το μαϊντανό, την ντομάτα, το κρεμμύδι, το ρύζι, το νερό και το γάλα ώστε να γίνει ένα μήνυμα μαλακό.. Βγάζουμε το λάχανο από το νερό και ξεχωρίζουμε ένα ένα τα φύλλα του.

Σε κάθε φύλλο βάζουμε μία κουταλιά από το μείγμα του κιμά και διπλώνουμε. Τοποθετούμε περιμετρικά τους ντολμάδες σε μία φαρδιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε ένα ποτηράκι του κρασιού λάδι και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο με τον  πάτο του. Προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, το οποίο το ρίχνουμε σιγά-σιγά. Αφήνουμε τους ντολμάδες να βράσουν για 1 ώρα σε χαμηλή φωτιά.

Κρέμα

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα δύο κουταλιές, κορν φλάουρ  που το έχουμε διαλύσει μέσα σε λίγο νερό. Βγάζουμε ζωμό από τους ντολμάδες και τον ρίχνουμε μέσα στο κορν -φλάουρ σιγά-σιγά. Ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια. Χτυπάμε τα ασπράδια, ώστε να γίνει σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε μέσα στο ζωμό  τους κρόκους των αυγών, χτυπημένος, σιγά-σιγά, μέχρι να ενσωματωθούν. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, και προσθέτουμε και τη μαρέγκα. Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να πάρει μία βράση.