ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα

Υλικά

  • 1 πανσέτα ( δηλαδή την κοιλιά του χοιρινού )ολόκληρη γύρω στα τρία κιλά  με το δέρμα 
  • 1 -2 κουτάλια μουστάρδας 
  • 1-2 κουταλιές ελαιόλαδο
  • Τον χυμό από ½ πορτοκάλι
  • αλάτι 
  • Πιπέρι
  • Χοντρό αλάτι 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι, τον χυμό από το πορτοκάλι και την μουστάρδα. Πλένουμε την πανσέτα και την σκουπίζουμε πολύ καλά. Την αφήνουμε να στεγνώσει μέχρι  να φύγει εντελώς η υγρασία από το δέρμα. Την αλατοπιπερώνουμε καλά  ΜΟΝΟ από την πλευρά που έχει το κρέας και την τρίβουμε με το υγρό της μουστάρδας . ΠΡΟΣΟΧΗ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Τοποθετούμε μέσα στον φούρνο πάνω σε μια σχάρα την πανσέτα και από κάτω βάζουμε ένα ταψί με νερό για να μην καούν τα υγρά του χοιρινού. Την  αφήνουμε στους 180-200 βαθμούς γύρω στις 3 ώρες. Η πανσέτα θα είναι έτοιμη όταν το δέρμα  της βγάλει φουσκάλες. . Τότε την βγάζουμε και την αλατίζουμε με χοντρό αλάτι.