ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα

Υλικά 

  • 1 χοιρινό ζαμπόν από μπούτι 3 κιλά περίπου
  • 50 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 40 ml πετιμέζι
  • 40 ml μέλι
  • 1 κ.σ. κοφτή μουστάρδα 
  • ολόκληρα γαρίφαλα

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς και τοποθετούμε λαδόκολλα σε ένα ταψί. Τη λαδώνουμε καλά, ακουμπάμε επάνω της   το ζαμπόν και το αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα μπολ βάζουμε τη ζάχαρη, το πετιμέζι, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.

Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράσσουμε στο χοιρινό μικρούς ρόμβους 5mm βάθους και στο κέντρο κάθε ρόμβου βάζουμε, αν θέλουμε, από  ένα γαρίφαλο.  Αλείφουμε το κρέας με το 1/3 με του μείγματος ζάχαρης. 

Ψήνουμε στο προθερμασμένο φούρνο για 50-60 λεπτά περίπου  αλείφοντας άλλες δύο φορές κατά τη διάρκεια του ψησίματος με το υπόλοιπο γλάσο. Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να “σταθεί” για 10 λεπτά και σερβίρουμε.