ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικαΧριστουγεννιάτικα κυρίως πιάτα

Υλικά 

  • 2 πορτοκάλια 
  • 2 μπουκάλια κόκκινο κρασί 
  • 1 μπουκάλι λευκό κρασί 
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο
  • 3 ξύλα κανέλας  
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο 
  • 1/3 φλιτζάνι καστανή  ζάχαρη 
  • 1/4 φλιτζάνι κονιάκ (προαιρετικά) 

Εκτέλεση

Με ένα κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τις φλούδες από τα πορτοκάλια ( κατά προτίμηση ακέρωτα ) χωρίς να βγάλουμε μαζί το άσπρο της σάρκας. Στύβουμε τα πορτοκάλια. Σε μία κατσαρόλα, βάζουμε τον χυμό των πορτοκαλιών, το άσπρο και το κόκκινο κρασί, τις πορτοκαλόφλουδες,  το τζίντζερ, την  κανέλα, το γαρίφαλο, και την καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε να διαλυθεί η ζάχαρη.

Κλείνουμε το καπάκι της κατσαρόλας. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και το αφήνουμε για περίπου μία ώρα. Το στραγγίζουμε, διορθώνουμε με λίγη ζάχαρη τη γεύση, αν χρειάζεται, προσθέτουμε το κονιάκ ( αν θέλουμε ) και το σερβίρουμε ζεστό.