ΑρχικήΕποχικάΧριστουγεννιάτικα

Αν νομίζετε ότι Χριστούγεννα, σημαίνουν  υποχρεωτικά κρεατοφαγία, τότε μάλλον κάνετε λάθος. Μπορεί η γαλοπούλα και το χοιρινό να έχουν την τιμητική τους στο γιορτινό τραπέζι σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και υπάρχουν και λαοί που επιλέγουν είτα τα ψαρικά, όπως η Ισπανοί, είτε ένα συνδυασμό κρεατικών και ψαρικών όπως οι Αυστραλοί, που μην ξεχνάμε ότι γιορτάζουν τα Χριστούγεννα με υψηλές θερμοκρασίες, αφού ο Δεκέμβριος είναι παραδοσιακά ο πιο ζεστός μήνας! 

Μία γρήγορη περιήγηση, θα σας πείσει.

Στη Γαλλία, το χριστουγεννιάτικο γεύμα  σερβίρεται μετά τη μεταμεσονύχτια λειτουργία και ονομάζεται Le Reveillon. Παρ’ όλο που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή, συνήθως περιλαμβάνει φουά γκρα σαν ορεκτικό, στρείδια και καπνιστό σολομό, ενώ το κυρίως πιάτο είναι χήνα με γέμιση από κάστανα, αλλά και γαλοπούλα ή άλλα ψητά κρέατα. Όλα πάντα συνοδεύονται με σαμπάνια, ενώ το γεύμα κλείνει με buche de noel, δηλαδή κορμό με κρέμα βουτύρου ( βλ. συνταγή ).

Στην Ιταλία, κυρίως στη νότια, το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων είναι γνωστό και ως το Γεύμα των Επτά Ψαριών, καθώς αυτή την ημέρα πολλοί επιλέγουν να νηστέψουν, τρώγοντας ψάρι. Το κυρίως γεύμα της ημέρας των Χριστουγέννων, όμως, έχει άφθονο ψητό  κρέας, αλλά και ζυμαρικά, και ορεκτικά. Το πιο γνωστό χριστουγεννιάτικο έδεσμα είναι το  πανετόνε,το  γλυκό ψωμί με σταφίδες και αρωματισμένο με λεμόνι και πορτοκάλι που σερβίρεται σε φέτες με γλυκιά κρέμα από μασκαρπόνε και αποξηραμένα φρούτα.

Στη Γερμανία, πρώτη θέση στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι έχουν η ψητή χήνα και το κόκκινο λάχανο. Ο  θρύλος λέει ότι όσοι δεν δειπνήσουν και την παραμονή των Χριστουγέννων το σπίτι τους θα καταληφθεί από «τους δαίμονες», οπότε …θέλουν δεν θέλουν,  απολαμβάνουν τα εκλεκτά εδέσματα όχι μία αλλά δύο μέρες στη σειρά! 

Στην Πολωνία το χριστουγεννιάτικο «στολίδι» του χαρμόσυνου τραπεζιού είναι η σούπα παντζάρι ή «Μπορς» που σερβίρεται σερβίρεται  ζεστή ή κρύα. Οι περισσότεροι Πολωνοί την απολαμβάνουν την παραμονή των Χριστουγέννων, που για το λαό της χώρας είναι ουσιαστικά η ημέρα της γιορτής.

Στη Σλοβακία έχουν έθιμα, ασυνήθιστα στη δική μας κουλτούρα,  όπως την kapustnica, μια παχιά σούπα από λάχανο τουρσί, που συνοδεύεται με τηγανητούς κυπρίνους. 

Στην Ισλανδία το κύριο χριστουγεννιάτικο γεύμα, που αποκαλείται «Yule», είναι το αρνίσιο μπούτι, ενώ ξεχωριστή θέση στο τραπέζι έχει το παραδοσιακό ψωμί το οποίο φτιάχνεται από  λεπτά φύλλα ζύμης που στη συνέχεια τηγανίζονται και σερβίρονται ζεστά. 

Στην Αυστραλία με τον ήλιο να καίει και τη θερμοκρασία να χτυπάει κόκκινο, το πιο χρήσιμο εργαλείο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι το μπάρμπεκιου! Εκεί ψήνουν κυρίως γαρίδες, αλλά και αρνί, χοιρινό, ακόμα και λαχανικά.

Στη Δανία έχουν ένα πρωτότυπο και λαχταριστό έθιμο. Για το γιορταστικό τραπέζι, οι περισσότερες οικογένειες φτιάχνουν ένα γλυκό που μοιάζει πολύ με το δικό μας ρυζόγαλο. Το λένε Ris á la Mande», και παραδοσιακά φτιάχνεται με γάλα,  ρύζι,  αμύγδαλα, βανίλια και κρέμα σαντιγί και σερβίρεται ως  επιδόρπιο την ημέρα των Χριστουγέννων. Αυτό που κάνει αυτή την παράδοση τόσο ξεχωριστή είναι ότι στο γλυκό είναι «κρυμμένο»  ένα ολόκληρο αμύγδαλο.  Οποιος το βρει, παίρνει ένα δώρο!