ΑρχικήΜυστικά και άλλα Περίεργα

Εδώ και τουλάχιστον μία πενταετία, η κυβέρνηση του Πεκίνου αναζητεί  τρόπους περιορισμού της χρήσης των πασίγνωστων και στη Δύση κινεζικών chopsticks! Η προσπάθεια ωστόσο πέφτει στο κενό καθώς η χρήση τους αποτελεί «ιερή» παράδοση για τον κινεζικό λαό, που χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Το πρόβλημα, ωστόσο, κοντεύει να γίνει εκρηκτικό αν υπολογίσει κανείς ότι σύμφωνα με έρευνες του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, οι Κινέζοι χρησιμοποιούν καθημερινά 300 εκατομμύρια ξυλάκια μιας χρήσης και η ετήσια κατανάλωση φτάνει ή και ξεπερνά τα 50 δισεκατομμύρια  ζεύγη!

Οι αρµόδιοι υπολογίζουν ότι κάθε 24ωρο χάνονται 50 εκτάρια δάσους. Σε έναν χρόνο εξαφανίζεται µια δασική έκταση σχεδόν ίση µε το ένα δέκατο της δασικής έκτασης της Γαλλίας.

Που σημαίνει ότι για να διατηρηθεί η παράδοση,  χάνονται κάθε χρόνο περίπου 30.000 δέντρα, κυρίως λεύκες, σηµύδες και µπαµπού!!.

Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι μάλλον δυσεπίλυτο, αφού εκτός από την παράδοση, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα περίπου 300 εργοστάσια που παράγουν ξυλάκια απασχολούν περισσότερους από 100.000 εργαζοµένους!!!