ΑρχικήΜυστικά και άλλα Περίεργα

Εχει τις ρίζες της  στο μακρινό παρελθόν, είναι φτηνή και υπόσχεται θαύματα η νέα πρόταση διατροφής που ακούει στο όνομα : «Σούπα από κόκκαλα». Πρόκειται για μία σούπα που κάνει πραγματικά θραύση στην Αμερική, γιατί αποτοξινώνει και ενδυναμώνει το σώμα με έναν πολύ ήπιο τρόπο. 

Ο ζωμός από κόκκαλα, ο οποίος έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές ανθρώπων από την αρχαιότητα ακόμα, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μετάλλων ενώ διαθέτει υψηλά επίπεδα ασβεστίου, μαγνησίου, και σημαντική περιεκτικότητα σε  φώσφορο. Γι αυτό και θεωρείται ιδανικός για την υγεία των οστών, των δοντιών και του οργανισμού γενικά.

Πώς γίνεται;  Μα, φυσικά, με κόκκαλα. Κόκκαλα από κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι. 

Η παρακάτω συνταγή είναι μόνο μία από τις δεκάδες εκδοχές που μπορείτε να επιλέξετε. Και είναι ενδεικτική ;

Yλικά

  • 2 πόδια κοτόπουλου 
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 καρότα
  • 2 κοτσάνια σέλινο
  • 2 κουταλιές της σούπας μηλόξυδο

Προαιρετικά: 1 ματσάκι μαϊντανό, 1 κουταλιά της σούπας ή περισσότερα από θαλασσινό αλάτι, πιπέρι 1 κουταλάκι του γλυκού, επιπλέον βότανα ή μπαχαρικά για γεύση. Επίσης, προσθέτουμε 2 σκελίδες σκόρδο στα τελευταία 30 λεπτά του μαγειρέματος.

Τοποθετούμε τα κόκκαλα  σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τα σκεπάζουμε με αποσταγμένο νερό ( ή εμφιαλωμένο ) και προσθέτουμε το ξύδι. Τα αφήνουμε για 20-30 χωρίς να ανοίξουμε το μάτι της κουζίνας. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα λαχανικά εκτός από  τον μαϊντανό και το σκόρδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μπαχαρικά ή μυρωδικά, αν χρησιμοποιούμε. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για αρκετές ώρες. Τις πρώτες ώρες, ξαφρίζουμε κατά διαστήματα. Όταν ο ζωμός είναι πυκνός και παχύς, κοντεύουμε προς το τέλος.  Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 30 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και το μαϊντανό, αν χρησιμοποιούμε.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Μπορούμε να τον κρατήσουμε στο ψυγείο για πέντε μέρες ή στην κατάψυξη για πολύ περισσότερο.