ΑρχικήΜυστικά και άλλα Σπιτικά

Υλικά 

  • 5 κιλά ντομάτες
  • 1 μέτρια σκελίδα σκόρδο
  • 7 μεγάλα κρεμμύδια
  • 2 φύλλα δάφνης 
  • 2 μακριές κόκκινες πιπεριές,
  • 5 καρφάκια γαρίφαλα, 
  • 1 ξυλάκι κανέλας
  • 1 κουταλιά πιπέρι σε κόκκους, 1/3  φλιτζάνι ζάχαρη, 
  • 1/2 φλιτζάνια ξίδι, 
  • 2 κουταλάκια αλάτι. 

Eκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες και τα κρεμμύδια, τα κόβουμε στα τέσσερα και τα βράζουμε για 30 λεπτά με τις πιπεριές, το σκόρδο, το αλάτι και λίγο νερό. 

Τα σουρώνουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα περνάμε από το μύλο του πουρέ. Τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα μπαχαρικά -τα οποία δένουμε σε ένα πουγκί από τουλουπάνι- και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 30 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα. Δέκα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, αφαιρούμε το πουγκί με τα μπαχαρικά και προσθέτουμε το ξίδι και τη ζάχαρη.

Βγάζουμε τη σάλτσα από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και την βάζουμε σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.