ΑρχικήΜυστικά και άλλα Σπιτικά

Υλικά 

  • 4 μέτρια μήλα 
  • ½ κουταλάκι  αλάτι
  • 1,5 κούπα ζάχαρη
  • 2,5 κούπες νερό
  • 1-2 ξυλάκια κανέλας μήκους 5 cm
  • 10 καρφάκια γαρύφαλλο

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια λεκάνη αρκετό νερό και διαλύουμε το αλάτι.

Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε στα οκτώ ,και αφαιρούμε τα κουκούτσια.

Τα ρίχνουμε στο αλατόνερο. Τα ανακατεύουμε για λίγο με τα χέρια και μετά τα ξεπλένουμε. Στη συνέχεια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα  με τη ζάχαρη, τα αρωματικά και το νερό.

Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από το μάτι και αφήνουμε να κρυώσει για αρκετές ώρες πολύ καλά η κομπόστα. Στη συνέχεια αφαιρούμε τα φρούτα από το σιρόπι με τρυπητή κουτάλα.

Βάζουμε το σιρόπι να βράσει ξανά για τρία τέσσερα λεπτά από την ώρα που θα έρθει σε βρασμό, για να «δέσει». Τέλος, περιχύνουμε τα φρούτα με το καυτό σιρόπι. Μπορούμε να τη σερβίρουμε χλιαρή ή να την βάλουμε σε βάζα στο ψυγείο.