ΑρχικήΜυστικά και άλλα Σπιτικά

Είναι πανέμορφα μέσα στα βάζα τους, πεντανόστιμα και νηστίσιμα. Κι αν ξεκινήσετε έγκαιρα είναι σίγουρο ότι θα προλάβετε να έχετε έτοιμο, σπιτικό, απολαυστικό τουρσί λαχανικών για την περίοδο της νηστείας που προηγείται του Πάσχα. 

Πάνε πολλά χρόνια από τότε που άρχισα να φτιάχνω σπιτική ντομάτα για όλο τον χρόνο στα τέλη του καλοκαιριού και τουρσιά κι ελιές το χειμώνα. Κι αν εξαιρέσω ένα δύο βάζα που είχαν πάρει αέρα και είτε  «ξίνισε» η ντομάτα, είτε χάλασαν τα τουρσιά, τα σπιτικά μου με βγάζουν πάντα ασπροπρόσωπη. Η ντομάτα γιατί σιγά σιγά άρχισα να την εμπλουτίζω με λαχανικά και βότανα κι έχω πάντα στην κουζίνα μου μια γρήγορη, εύκολη και σίγουρη λύση όταν έρχονται ξαφνικά οι φίλες της κόρης μου πεινασμένες ( μακαρονάδα, πίτσα, και διάφορα άλλα σε δέκα λεπτά έτοιμα ), αλλά και μεζεδάκι για τα τσίπουρα των δικών μου φίλων με τα διάφορα τουρσιά μου. 

Η συνταγή για το συγκεκριμένο τουρσί που είναι από τα αγαπημένα μου γιατί εκτός όλων των άλλων, «στολίζει» υπέροχα την κουζίνα με τα χρώματά του, είναι της μαμάς μου και πάντα πετυχαίνει. 

Για να το φτιάξετε, θα χρειαστείτε περίπου δύο κιλά φρέσκα λαχανικά της αρεσκείας σας. Οι επιλογές είναι πολλές : καρότα, κουνουπίδι κομμένο σε μικρά μπουκετάκια, λάχανο άσπρο,  σέλερι  ( μόνο το άσπρο μέρος ) σε φαρδιές ροδέλες, κροκάρια ( κρεμμυδάκια για στιφάδο), πιπεριές όλων των ειδών και των χρωμάτων, πράσα σε ροδέλες, σκόρδα κομμένα σε χοντρές φέτες  κα.

Κόβουμε το λάχανο  φαρδιές λωρίδες, το βάζουμε σε μία λεκάνη και το τρίβουμε με χοντρό αλάτι. 

Όταν κόψουμε και τα υπόλοιπα λαχανικά, τα ανακατεύουμε μεταξύ τους στη λεκανίτσα και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο  δοχείο που κλείνει καλά. Το γεμίζουμε με νερό και προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας αλάτι. Το κλείνουμε και το αφήνουμε σε σκιερό δροσερό μέρος για εννέα ημέρες. Τη δέκατη μέρα, ανοίγουμε το καπάκι και από όσο πιο ψηλά μπορούμε, αδειάζουμε το νερό μέσα σε μία λεκάνη. Η διαδικασία αυτή, η οποία χρειάζεται δύο άτομα, για να κρατάει ο ένας τα λαχανικά μέσα στο δοχείο και ο άλλος να το αναποδογυρίσει για να φύγει το νερό, βοηθάει στην «οξυγόνωση» του νερού. Θα το καταλάβετε, όταν αδειάσετε και γεμίσετε το δοχείο με το νερό ( δοχείο – λεκάνη – δοχείο ) επί δέκα φορές! Τότε, το νερό αλλάζει χρώμα και είναι έτοιμο. Πριν το ξαναβάλουμε για τελευταία φορά στο δοχείο προσθέτουμε μία κουταλιά της σούπας κορίανδρο, ένα ποτήρι ( έως δύο, αν το θέλετε έντονο ) του κρασιού ξύδι από λευκό κρασί,  ένα ποτήρι του κρασιού λεμόνι και ένα λεμόνι ολόκληρο ( με τη φλούδα του ) κομμένο σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα ποτήρι ζεστό νερό λιώνουμε δύο με τρεις κουταλιές της σούπας γεμάτες αλάτι χοντρό και προσθέτουμε το νερό στα υπόλοιπα υλικά.

Επιστρέφουμε το νερό στο δοχείο και από πάνω βάζουμε λάδι για να μην παίρνει αέρα. Αν θέλουμε, μεταφέρουμε τα λαχανικά σε μικρότερα βάζα, με την αντίστοιχη ποσότητα νερού που έχουμε ετοιμάσει, τα οποία επίσης «σφραγίζουμε» με λάδι. Μετά από τρεις τέσσερις ημέρες, το τουρσί μας είναι έτοιμο. Δεν χρειάζεται ψυγείο και μπορεί να διατηρηθεί σε σκιερό και δροσερό μέρος για περίπου τρεις μήνες. Αν όμως το ανοίξετε, τότε χρειάζεται ψυγείο 

Καλή επιτυχία!! 

Ελλη Τριανταφύλλου