ΑρχικήΜυστικά και άλλα Σπιτικά

Μία υπέροχη εκδοχή του χοιρινού, η οποία, αν και δεν είναι η αυθεντική, η οποία απαιτεί πολλά 24ωρα υπομονής – αποτελεί την τέλεια λύση για καταπληκτικά χειροποίητα σάντουϊτς, για ένα ελαφρύ βραδινό, για έναν γρήγορο μεζέ. Μου την κληροδότησε η μαμά μου, αφού ακόμα θυμάται πόση χαρά ένοιωθα ότι έφτιαχνε σπιτικό χοιρινό μπούτι «ζαμπόν»  και μου ετοίμαζε υπέροχα σάντουϊτς για το σχολείο. 

Θα χρειαστούμε

  • 1 μπούτι χοιρινού περίπου 2,5 – 3 κιλά ( ζητάμε από τον χασάπη μας να το ξεκοκαλίσει και να το «ανοίξει σε φέτα»
  • 1 κουταλιά της σούπας κόκκους πιπεριού ολόκληρους ( μαύρο και κόκκινο ) 
  • ½ κουταλιά της σούπας  μπαχάρι
  • Αλάτι χοντρό 
  • 2 πατάτες 
  • 2 ολόκληρα κρεμμύδια
  • 2 ολόκληρα πορτοκάλια καλά πλυμένα και κομμένα στη μέση

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά το κρέας, το απλώνουμε και βάζουμε στο εσωτερικό του τα πιπέρια, το μπαχάρι και αλάτι χοντρό. Το γυρίζουμε σε ρολό και το περνάμε σε δίχτυ. Το τοποθετούμε σε μία μεγάλη κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια ολόκληρα, τα δύο πορτοκάλια κομμένα στη μέση και τις δύο πατάτες ολόκληρες και αλάτι και αφήνουμε το χοιρινό μπούτι να βράσει για περίπου 2.5 με 3 ώρες. Αν το χοιρινό μας μπούτι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, του προσθέτουμε νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα. Όταν είναι έτοιμο, το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το αφήνουμε να κρυώσει. Το κόβουμε σε φέτες και το βάζουμε στο ψυγείο. 

Αν θέλουμε, σουρώνουμε το ζωμό, αφαιρούμε τα πορτοκάλια και πολτοποιούμε τις πατάτες και τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Τον αφήνουμε να βράσει έως ότου εξατμιστούν τα υγρά και γίνει μία παχιά σάλτσα για το κρέας.