ΑρχικήΜυστικά και άλλα Χρήσιμα

Μετά την Αμερική και την προσπάθεια περιορισμού της χρήσης αλατιού, στο «χορό» μπαίνει η Γαλλία, με νόμο που βάζει φρένο στην αλόγιστη κατανάλωση αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη . Οι αρχές ψήφισαν τον σχετικό  νόμο, ο οποίος μετράει μερικές μέρες ζωής, στην προσπάθειά τους ν αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Είχαν προηγηθεί άλλες νομοθετικές πρωτοβουλίες, με τις οποίες επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος στα αναψυκτικά αλλά και απαγόρευση εγκατάστασης αυτόματων πωλητών αναψυκτικών στα σχολεία. 

Με τον νέο νόμο, τα εστιατόρια και άλλοι χώροι εστίασης και πώλησης αναψυκτικών ( περιλαμβανομένων και των αθλητικών ποτών ) απαγορεύεται εφεξής να διαθέτουν απεριόριστο αριθμό αναψυκτικών που περιέχουν ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες. 

Πρόσφατη έρευνα της Eurostat για την παχυσαρκία στους ενήλικες τοποθετεί τους Γάλλους στο 15,3%, το οποίο είναι κατά τι μικρότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ (15,9%). Η Γαλλία είναι πιο αδύνατη από το Ηνωμένο Βασίλειο (20,1%) αλλά παχύτερη από την Ιταλία (10,7%).

Μετά την ηλικία των 30, σχεδόν το 57% των γάλλων ανδρών είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, σύμφωνα με μία έκθεση που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο στην γαλλική ιατρική επιθεώρηση Bulletin Epidemiologique Hebdomadaire.

Περίπου το 41% των γυναικών της ίδιας ηλικιακής κατηγορίας είναι παχύσαρκες ή υπέρβαρες, σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Τα self-service μηχανήματα διάθεσης αναψυκτικών βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια σε εστιατόρια και καφέ πολλών χωρών, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο όπου τον επόμενο χρόνο πρόκειται να επιβληθεί φόρος στα αναψυκτικά.

Φόρος 10%  επιβλήθηκε και  στο Μεξικό, όπου τα αναψυκτικά τύπου cola είναι τόσο δημοφιλή ώστε να χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του κρέατος. Μετά την επιβολή του νέου φόρου, η κατανάλωση τους μειώθηκε κατά  6% τον πρώτο χρόνο.

 

Περισσότερα

Περισσότερα