ΑρχικήΟι φίλοι μαςΑλέκα Κυφιώτη

Της Αλέκας Κυφιώτη

Φέτος έκανα την κλασσική γεμιστή γαλοπούλα το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς κατ' απαίτηση των συνδαιτυμόνων μου. Από τη γέμιση δεν περίσσεψε τίποτα. Περίσσεψε, όμως, γαλοπούλα την οποία την επόμενη ημέρα, αφού την ξεψάχνισα, απομάκρυνα, δηλαδή, τα κόκαλα από το ψαχνό, την μετέτρεψα σε “sweet and sour cashew chicken with noodles”όπως είναι γραμμένο στο μενού των ασιατικών εστιατορίων ανά την επικράτεια.

Υλικά για 4 άτομα

  • 1/2 κιλό περίπου κοτόπουλο κομμένο σε λεπτές λωρίδες (Στην περίπτωσή μου χρησιμοποίησα τα ξεψαχνισμένα απομεινάρια της ήδη ψημένης γαλοπούλας)
  • 2 φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε μπαστουνάκια
  • 1 πράσινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 κόκκινη πιπεριά κέρατο κομμένη σε μπαστουνάκια
  • 1 κονσέρβα Mixed Asian Vegetables της Oriental Express
  • 3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο (sesame oil της Blue Dragon)
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα sweet and sour
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα τεριγιάκι της kikkoman
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα sweet chilli
  • 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας της kikkoman
  • 4 ροδέλες νουντλς αυγού (μια για την κάθε μερίδα)
  • 3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα κάσιους αλατισμένα
  • 1-2 κουταλιές της σούπας σουσάμι μαύρο

Εκτέλεση

Σε γουόκ ή φαρδύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε καλά το ηλιέλαιο και ρίχνουμε μέσα το κοτόπουλο να σωταριστεί καλά για 4-5 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια, τις πιπεριές και το περιεχόμενο της κονσέρβας με τα ασιατικά λαχανικά, το οποίο έχουμε προηγουμένως ξεπλύνει και στραγγίξει σε απορροφητικό χαρτί. (Επειδή η γαλοπούλα μου ήταν ήδη ψημένη εγώ έριξα πρώτα τα λαχανικά και τελευταία τα κομμάτια της γαλοπούλας).

Από πάνω ρίχνουμε το σησαμέλαιο. Τα ανακατεύουμε καλά και τα σωτάρουμε για 4-5 λεπτά επίσης.Προσθέτουμε τις 4 σάλτσες, ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μελώσουν, άλλα περίπου 5-6 λεπτά. Στο μεταξύ βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα νουντλς σύμφωνα με τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία.

Μόλις βράσουν, τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα περιχύνουμε με το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Πασπαλίζουμε με τα κάσιους και το σουσάμι ακριβώς πριν τα σερβίρουμε.