ΑρχικήΟι φίλοι μαςΑλέκα Κυφιώτη

Μου είχε μείνει ένα ακόμα βαζάκι με ελιές. Ελιές που είχα μαζέψει μία-μια με τα χεράκια μου πέρσι τέτοιο καιρό, από την ελιά που εδώ και πέντε χρόνια στολίζει τον κηπάκο της πολυκατοικίας μας. Οταν την αγόρασα -μαζί με μια λεμονιά και μια πορτοκαλιά- και τις φύτεψα στον κήπο, είχα χαρεί πάρα πολύ. Σήμερα, που δρέπω πλέον τους καρπούς τους, είμαι ακόμα πιο χαρούμενη γι' αυτές τις αγορές μου.

Η αλήθεια είναι πως, ότι έχω πάρει από το φυτώριο “Αμαδρυάς” στην Παλλήνη και το έχω μεταφυτεύσει είτε εδώ στο Χαλάνδρι είτε στο κτήμα μας στον Παρνασσό, έχει πιάσει, έχει θεριέψει, έχει δώσει καρπούς. Η μήπως είμαι εγώ “πρασινοδάχτυλη”;

Από το βιβλίο της καταπληκτικής μαγείρισσας Σούλας Σιαφάκα πήρα την συνταγή για να φτιάξω τις ελιές. Αφού τις έπλυνα, τις έβαλα σε ένα δοχείο με λάδι, αλάτι, ξύδι και νερό, τις έκλεισα και τις άφησα έξι μήνες. Κάθε πρώτη του μηνός -για να το θυμάμαι- άνοιγα το δοχείο και τις ανακάτευα. Το αποτέλεσμα; Καταπληκτικό.

Αυτές τις ελίτσες, λοιπόν, πήρα από το βαζάκι και με το ειδικό εργαλείο (αυτό που χρησιμοποιούμε και για τα κεράσια, τα βύσσινα κλπ) έβγαλα τα κουκούτσια, και τις έκοψα στη μέση. Στη συνέχεια κατέβηκα κάτω, έκοψα δύο πορτοκάλια από την πορτοκαλιά μας και ανέβηκα για να φτιάξω αγαπημένο σνακ της μαμάς μου, τις “καμουφλαρισμένες ελίτσες”, όπως τις αποκαλεί ο γιός μου ο Βασίλης.

 

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1/2 φλιτζάνι χυμό από πορτοκάλι
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
  • ελιές χωρίς κουκούτσι

 

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός από τις ελιές και φτιάχνουμε μια αφράτη ζύμη.

Κόβουμε κομματάκια και φτιάχνουμε μπαλάκια που κρύβουν στην καρδιά τους μισή ελιά.

Ντύνουμε ένα ταψί με1/2 φλιτζάνι αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε επάνω τα μπαλάκια και τα ψήνουμε στους 200-220 ^οC (ανάλογα με τον φούρνο) μέχρι να ροδίσουν, περίπου 20 λεπτά.