ΑρχικήΟι φίλοι μαςΑλέκα Κυφιώτη

Τρεις κόρες έκανε η Ελένη Μπαράβου. Κι αυτές πέντε παιδιά. Κανένα τους, όμως, δεν έμαθε να φτιάχνει τους κουραμπιέδες της που κι αυτή είχε μάθει από τη Βολιώτισα μητέρα της. Η τέχνη των κουραμπιέδων πέρασε στην ψυχοκόρη που έφερε από τα Κύθηρα για να βοηθάει την οικογένεια. Ελένη κι αυτή. Κι από εκείνη σε μένα, την πρώτη νύφη. Έτσι, όλη η οικογένεια περιμένει από μένα να φτιάξω κουραμπιέδες κάθε χρόνο και να τους μοιράσω. Φτιάχνω την πρώτη δόση της Αγίας Άννης, στις 9 Δεκεμβρίου, για τη γιορτή της πεθεράς μου και της ανιψιάς μου, που πήρε το όνομά της. Το μυστικό τους; καθαρό οινόπνευμα, πολλά αμύγδαλα, λίγη ζάχαρη και μυρωδάτο κανελογαρύφαλο.

Υλικά

  • 500 γραμμ. αμύγδαλο, ωμό, αξεφλούδιστο, το οποίο ψιλοκόβω στο μούλτι.( Η Ελένη το έσπαγε στο γουδί)
  • 500 γραμμ. βούτυρο γάλακτος λοιωμένο
  • 1 κρόκος αυγού
  • 1 κουταλιά της σούπας άχνη ζάχαρη
  • 880 γραμμ. αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας κανέλλα σκόνη
  • 6-7 γαρύφαλα κοπανισμένα
  • 1/2 φλυτζανάκι του καφέ καθαρό οινόπνευμα

Εκτέλεση

Ρίχνουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε αργά μέχρι να γίνει το μείγμα ομοιογενές. Αφήνουμε το μείγμα να “σταθεί” στο ψυγείο μισή με μία ώρα τυλιγμένο σε μεμβράνη. Στη συνέχεια πλάθουμε τους κουραμπιέδες στο αγαπημένο μας σχήμα και τους ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 ºC, (ανάλογα με το φούρνο) για περίπου 20΄.

Μόλις τους βγάλουμε από το φούρνο, ενώ είναι πολύ ζεστοί ακόμα τους πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη. Τους αφήνουμε στο ταψί μέχρι να κρυώσουν εντελώς γιατί είναι πολύ εύθραυστοι και θρίβονται. Εγώ τους αφήνω μια νύχτα. Το πρωί ανακαλύπτω κάποιους να λείπουν από νυχτερινούς επισκέπτες, αλλά κι αυτό είναι μέρος της ιεροτελεστίας.