ΑρχικήΟι φίλοι μαςΑλέκα Κυφιώτη

Της Αλέκας Κυφιώτη

Υλικά

  • 1/2 κιλό φακές
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 10 ελιές μαύρες χωρίς κουκούτσι
  • 10-15 ντοματίνια σε διάφορα χρώματα
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • αλάτι, πιπέρι

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 μέτρια κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, ή ένα μεγάλο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 3 κουταλιές της σούπας μπαλσαμική κρέμα
  • 3 κουταλιές της σούπας ξύδι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σοτάρουμε ένα κρεμμύδι κομμένο σε φέτες στο ελαιόλαδο. Όταν “γυαλίσει” το κρεμμύδι προσθέτουμε τις φακές και ζεστό νερό μέχρι να τις σκεπάσει. Αφήνουμε τις φακές να βράσουν παρακολουθώντας τες και προσθέτοντας νερό αν χρειάζεται. Καλό είναι οι φακές να βράσουν απορροφώντας το νερό και να μην χρειαστεί να τις στραγγίξουμε. Έτσι κρατούν όλη τους τη γεύση.

Στο μεταξύ καραμελώνουμε τα κρεμμύδια: σε ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια κομμένα σε φέτες. Ρίχνουμε τη μπαλσαμική κρέμα, το ξύδι, το μέλι αραιωμένο σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να ψηθούν σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να μελώσουν, περίπου 20 λεπτά.

Μόλις βράσουν οι φακές, τις κατεβάζουμε από τη φωτιά, τις στραγγίζουμε (εφόσον χρειάζεται), προσθέτουμε το λάδι και το ξύδι ενώ είναι ακόμα πολύ ζεστές και τις αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένες μέχρι να κρυώσουν. Αφού κρυώσουν προσθέτουμε τις ελιές κομμένες σε ροδέλες και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Ακριβώς πριν σερβίρουμε στολίζουμε την πιατέλα με τις φακές με τα ντοματίνια επίσης κομμένα σε ροδέλες.