ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Οι γίγαντες στο φούρνο είναι ένα λαϊκό πιάτο, πολύ νόστιμο και μπελαλίδικο. Μπορεί να είναι απλό με απλή ντομάτα, κρεμμυδάκι, καρότο κομμένο σε φέτες, μαϊντανό, σέλινο, άνηθο, μάραθο… και πιπεράκι ανάλογα με τις αντοχές μας. Η Νόνα, το έριχνε με την χούφτα κι ήταν πάντα κόκκινο… 

Στο χωριό, κατά τα παιδικά μας χρόνια, ήταν η «φασολάδα της Κυριακής…

Τώρα στην εποχή της ευδαιμονίας, παρά την όποια λιτότητα, …, ό, τι μείνει μπορεί να αποτελέσει κάλλιστα ένα γουρλίδικο μεζέ για τα τσιπουράκια της εβδομάδας, μαζί με μια αντζούγια, ένα λουκάνικο, λίγες ελιές, ένα αγγουράκι ή μια ντομάτα στα τέσσερα… ή ό, τι άλλο έχει μείνει στο ψυγείο… Έμπνευση να υπάρχει…!!!

Η ίδια συνταγή, πιο γουρλίδικη, μπορεί να γίνει με ένα πόδι από χοιρινό ή μπακαλάρο κομμένο σε μικρά κομματάκια ή χωριάτικα λουκάνικα… 

Εγώ σήμερα, είχα ένα πεσκέσι από το χωριό, - της ορεινής Γορτυνίας - , με χοιρινό, προβατίνα και 1 με 2 κότες. Μέσα ήταν και δύο πόδια από χοιρινό ντόπιο, όπως τα είχα παραγγέλλει για τον σκοπό που παρακάτω θα σας περιγράψω… 

Λοιπόν, πάμε στην εκτέλεση :

ΒΗΜΑ 1 : Από το προηγούμενο βράδυ έχουμε μουλιάσει σε μπόλικο νερό τους γίγαντες για να βράσουν ευκολότερα και γρηγορότερα. Αφού τους δούμε να έχουν φουσκώσει επαρκώς, τους βράζουμε γύρω στην μισή ώρα με 40 – 60 λεπτά της ώρας, μέχρι να μισοβράσουν…., ΠΡΟΣΟΧΗ : Τους βράζουμε στο νερό μέσα το οποίο έχουμε βράσει το χοιρινό πόδι…, Η διάρκεια εξαρτάται πάντα από την μάρκα και την αντοχή των γιγάντων…

ΒΗΜΑ 2 : Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι και σκόρδο μέχρι να μαραθούν… Αφού μαραθούν ρίχνουμε τα πιπέρια, τις  ψιλοκομμένες ντομάτες ή πουμαρώ ή πελτέ…, (Ανάλογα τα γούστα), τα καρότα κομμένα σε ροδέλες…., και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση, - ένα «μπούγιο» έλεγε η Νόνα - , αν χρειαστεί βάζουμε και ελάχιστο νεράκι…, πάντα από το νερό με το οποίο βράσαμε το χοιρινό πόδι…,  ίσα – ίσα για να μην καούν.! Οι πιο μερακλήδες, μπορούν να προσθέσουν και πιπεριά καυτερή ψιλοκομμένη…, όπως, επίσης, και κρεμμύδια κομμένα ροδέλες εκτός από εκείνα τα ψιλοκομμένα που έχουμε ήδη σοτάρει..

ΒΗΜΑ 3 :  Ταυτόχρονα με το 1ο και 2ο ΒΗΜΑ, έχουμε φροντίσει να μισοβράσουμε το πόδι του χοιρινού, με τα ανάλογα πιπέρια και σκόρδο για να του κόψει την μυρωδιά….  

ΒΗΜΑ 4 :Μέσα στο ταψί βάζουμε, όλα όσα έχουμε ετοιμάσει… Δηλαδή… τους γίγαντες (ΒΗΜΑ 1)… ό, τι έχουμε σοτάρει στο τηγάνι (ΒΗΜΑ 2)… και το μισοβρασμένο πόδι από το χοιρινό (ΒΗΜΑ 3)….

Στο ταψί, που περιέχει όλα όσα έχουμε ετοιμάσει, ρίχνουμε λίγο ακόμα λάδι, το μαϊντανό, το μάραθο, τον άνηθο, το σέλινο…!!! ( Τα μυρωδικά-φυτά, πάνε πάντα τελευταία για να κρατάνε την μυρωδιά τους ).!

ΠΡΟΣΟΧΗ : 

1.Μπορούμε να ρίξουμε και λίγο ακόμα νεράκι από εκείνο μέσα στο οποίο έχουμε βράσει το χοιρινό πόδι, σε περίπτωση που κρίνουμε ότι οι γίγαντες ή και το πόδι από το χοιρινό θέλουν περισσότερη βράση από όση υπολογίσαμε αρχικά…

2. Μπορούμε επίσης να κόψουμε σε μικρά κομματάκια το ψαχνό από το πόδι του χοιρινού και να τα ρίξουμε σκόρπια στο ταψί για καλύτερη φιγούρα στο σερβίρισμα… 

Τέλος, βάζουμε το ταψί στο προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε το φαγητό σε 180 με 200 βαθμούς…

Σε μια περίπου ώρα, θα είμαστε στο τραπέζι για να γευτούμε το ωραίο φαγητό, συνοδευόμενο με κόκκινο κρασί…  

Υ/Γ : Αντί πόδι χοιρινού, μπορούμε να βάλουμε μπακαλάρο σε μικρά κομματάκια ή χωριάτικο λουκάνικο κομμένο σε λεπτές ροδέλες…!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ…!!!