ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Ο Μπακαλάρος είναι υγράλατος βακαλάος. Το λατί είναι ένα τσίγκινο κυλινδρικό δοχείο με σκέπασμα. Σ αυτό οι χωριάτες άρμεγαν τις προβατίνες και τις γίδες. Ωστόσο, το ίδιο δοχείο το χρησιμοποιούσαν και για μεταφορά φαγητού…, κυρίως όταν έπαιρναν φαγητό στους ζευγολάτες που όργωναν τα χωράφια ή στους εργάτες που σκάλιζαν τα αμπέλια ή στο μπουλούκι ( ομάδα γυναικών κι ανδρών ) που μάζευε τις ελιές.!

Εκτέλεση :

Στην κατσαρόλα, η Νόνα σόταρε το κρεμμύδι με λίγο σκόρδο. Αφού μαραινόταν το σκορδοκρέμμυδο, έριχνε και το λάδι με μπόλικη ντομάτα και κόκκινο πιπέρι (Φόρτε), πάντα με την χούφτα, για γερά στομάχια.! Μετά από το απαραίτητο τσιγάρισμα έριχνε και λίγο νεράκι. Άφηνε το μίγμα να βράσει σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει την μορφή παχύρευστης σάλτσας. 

Όταν έπαιρνε την μορφή μιας παχύρευστης σάλτσας, έριχνε και το Μπακαλάρο με λίγο νεράκι. Αφού έπαιρνε λίγα μπούγια ( έβραζε λίγη ώρα ), έριχνε μέσα και την μανέστρα. Νούμερο 6.! ( Από το 5κιλο του Μπάκλη ή του Ζαφειρόπουλου, για όσους θυμούνται τα δύο μακαρονοποιεία της Κέρκυρας ).-  Έβραζαν όλα μαζί και γινόταν μια παχύρευστη σούπα… μανέστρας με μπακαλάρο… 

Θυμάμαι ότι όταν στο σπίτι υπήρχε αυτό το φαγητό γινόταν κυριολεκτικά πάρτι…

Πρόκειται για μια ωραία συνταγή, πολύ νόστιμη αλλά για γερά στομάχια…

Επικαιροποιημένη παραλλαγή : Μια επίκαιρη παραλλαγή της παραπάνω συνταγής, γίνεται ως εξής. Κάνουμε τον μπακαλάρο σάλτσα, όπως ακριβώς το κρέας, ρίχνοντας τα ίδια υλικά όπως αναφέρεται προηγούμενα…, Την, δε, μανέστρα την βράζουμε και την σουρώνουμε.!

Σερβίρεται, όπως ακριβώς και το κοκκινιστό. Στην σουρωμένη μανέστρα ρίχνουμε την σάλτσα και την ανάλογη μερίδα μπακαλάρου…  

ΜΥΣΤΙΚΑ της Νόνας για να γίνεται νόστιμο το φαγητό : 1. Το νερό που έριχνε για να βράσει η μανέστρα ήταν εκείνο μέσα στο οποίο είχε ξαρμύσει τον Μπακαλάρο.  Δεν χάνει την νοστιμιά και έχει μια ευχάριστη αλμύρα.!

2. Εκτός από πιπέρι έριχνε και πρασουλίδα ( άγριο σκόρδο που μάζευε ο παππούς από τα αμπέλια την εποχή του κλαδέματος ή του σκαλίσματος και το κρατούσε για όλο τον χρόνο ) .

 

Καλή μας όρεξη. Στην υγειά μας με μπρούσκο κρασί κόκκινο.!