ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Μεσημέρι Σαββάτου : Η ημέρα είναι αφιερωμένη σ εμάς και στο σπιτικό μας. Κλασσική μεσοαστική παιδεία.! Λαϊκή…, Σούπερ Μάρκετ…, Καθαριστήριο…, Λουλούδια στην βεράντα ( καθάρισμα – πότισμα )…,  Πέραν όλων των άλλων συνεπαγομένων για την οικογένεια…!!! 

Η ημέρα, το περιβάλλον κι ο καιρός προσφέρονται για μια αυθεντική ιταλική μακαρονάδα.  Για σήμερα διαλέξαμε την Putanesca = Μπουρδελομακαρονάδα.! 

ΠΡΟΣΟΧΗ : Θα την κάνω, όπως ακριβώς την έκανε η Tina, padrona di casa ( σπιτονοικοκυρά ) a Roma, Via Castelfidardo 31 – 4 piano, interno 13. Και θα είναι η αυθεντική γιατί υπάρχουν και Κερκυραίοι συγκάτοικοι που την γεύτηκαν και θα με μαρτυρήσουν αν πω κάτι παραπάνω…, ή παρακάτω… !!!

Σύμφωνα με όσα λέγονται για την προέλευση και την ονομασία της Putanesca = Μπουρδελομακαρονάδα, την μαγείρευαν οι πουτάνες της Νάπολης, - εξ ου και η ονομασία…,  Putanesca, για να τραβήξουν πελάτες με την νοστιμιά και την έντονη μυρωδιά του σκόρδου σε συνδυασμό με τις αλμυρές σαρδέλες της. Κατά μια άλλη φημολογία, την μαγείρευαν οι πουτάνες της Νάπολης  και την πρόσφεραν στους πελάτες τους για να καρδαμώνουν ( να γίνονται πιο δυνατοί στο σεξ και να επιστρέφουν για δεύτερη πληρωμή ).- 

Λέγεται επίσης, ότι η ονομασία Putanesca = Μπουρδελομακαρονάδα…, προήλθε απλά από την ασυμβατότητα των ετερόκλητων υλικών που χρησιμοποιούνται για να γίνει. Σ αυτήν την εκδοχή, η ερμηνεία είναι, ότι…, «βάζουμε ό, τι υλικά θέλουμε και τα «κάνουμε όλα πουτάνα», όπως λέμε συνήθως στην Ελλάδα»

Εν πάση περιπτώσει, όποια εκδοχή κι αν πάρετε, ένα είναι κοινά αποδεχτό : Η Putanesca = Μπουρδελομακαρονάδα…,  είναι νόστιμη και ιδανική για παρέα… 

Πάμε στην ΕΚΤΕΛΕΣΗ : Sugo alla puttanesca… 

Παίρνουμε τις αντζούγιες, ( 2 με 3 ανά άτομο ) , τους βγάζουμε το κόκκαλο, ( Εγώ πήρα ξεκοκαλιασμένες σήμερα από το LIDL – Παρ όλο που αντιπαθώ τους Γερμανούς έχουν ορισμένα προϊόντα που δεν τα βρίσκω δυστυχώς αλλού ), και τις ρίχνουμε στο μπλέντερ ή τις χτυπάμε στο γουδί μαζί με σκόρδο… 

Το μίγμα το σοτάρουμε με λίγο λάδι…., πάντα σε σιγανή φωτιά για να μην μας αρπάξει…

Όταν θα έχουν κάπως καβουρδιστεί, ρίχνουμε αποφλοιωμένες ντομάτες…, (ή πουμαρώ), μαύρες ελιές αφού τους έχουμε αφαιρέσει το κουκούτσι…, κάπαρη…, και οπωσδήποτε καυτερή πιπεριά… ( Με συγχωρείται εγώ έχω πάντα στην βεράντα τρεις γλάστρες)._ 

Όλα τούτα τα βράζουμε σε σιγανή πάντα φωτιά για να μην «αρπάξουν».! Όταν «δέσει» το μίγμα…, είναι έτοιμη η σάλτσα Putanesca… Προς το τέλος, προσθέτουμε λίγο μαϊντανό. (Τα αρωματικά φυτά, σε όλες τις σάλτσες, πάνε στο τέλος για να μην χάνουν την ευωδιά τους).- 

Η μυρωδιά και η γεύση αυτής της σάλτσας θα σας τρελάνει : Αλμυρή από τις αντσούγιες…, Καυτερή από την καυτερή πιπεριά…, Αρωματική από το σκόρδο και το μαϊντανό…!!!

Μια πανδαισία γεύσεων…!!!

Στην εν λόγω σάλτσα, που έχουμε ετοιμάσει, ρίχνουμε τα μακαρόνια…, για να αποτελειώσουν μαζί το βράσιμο.!

ΠΡΟΣΟΧΗ : τα μακαρόνια, - σπαγγέτι ή πέννες - , δεν έχουν βράσει τέλεια. Τα βγάζουμε με την πιάστρα, 3 με 4 λεπτά πριν ολοκληρώσουν το βράσιμό τους και τα ρίχνουμε στο μεγάλο τηγάνι με την σάλτσα για να αποτελειώσουν μαζί το βράσιμο. Δεν τα σουρώνουμε αλλά τα βγάζουμε με την πιάστρα, ώστε να έχουν το ανάλογο ζουμί με το άμυλο του…, και να ολοκληρωθεί το βράσιμο μαζί με την σάλτσα… Στην περίπτωση που θέλουν ακόμα βράσιμο, τους ρίχνουμε νερό από το δικό τους… Δεν το έχουμε χύσει.! ΠΟΤΕ.! Δεν πρέπει να μπει άλλο νερό στην σάλτσα, εκτός από εκείνο με το οποίο έβρασαν τα μακαρόνια…!!! 

Το σερβίρισμα γίνεται πάντα με λίγα φύλλα μαϊντανού πάνω στην μακαρονάδα, μπόλικο πικάντικο τριμμένο τυρί…, και φυσικά κρασί ξυρό = μπρούσκο…

Εγώ σήμερα πήρα, (πάντα από το LIDL π ανάθεμά με…,  ) , LAMBRUSCO di Piemonte…, που είναι μπρούσκο…, Όχι της Dell Emilia-Romagna, γιατί είναι λίγο γλυκό….!!!

Καλή μας…, καλή σας όρεξη φίλοι μου…!!!

Καλό Σαββατοκύριακο σε όλες και όλους…!!!