ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Έτοιμος ο τσίπουρο…, ή κράσο…, μεζές!!!

Ιστορία : Το ελληνοποιημένο ή μάλλον επτανησιοποιημένο, (η συνταγή είναι καθαρά επτανησιακή), Σαβούρο, ( ιταλιστί : Savoro), προέρχεται από το λατινικό savoro …, που σημαίνει…,  κάτι τι το πικάντικο…!!!  Το savoroε ίναι ένα είδος σάλτσας που έχει πρώτη ύλη το δενδρολίβανο, το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, την σταφίδα  και το ξύδι…

Στην ιταλική μαγειρική δύο είναι οι συνταγές, στις οποίες κυριαρχεί δενδρολίβανο και ξύδι :

α . pesce al savoro : ψάρι σαβούρο…, και

β . pollo al cacciatore : κοτόπουλο του κυνηγού…

 Η παράδοση μας λέει, πως οι συνταγές με βάση το σκόρδο, το δενδρολίβανο, τις καυτερές πιπεριές και το ξύδι…, ήταν επινόηση μιας παλιάς εποχής κατά την οποία δεν υπήρχαν ψυγεία και τα φαγητά έπρεπε να διατηρηθούν επί μακρόν… 

Ας αφήσουμε, λοιπόν, το «pollo al cacciatore : κοτόπουλο του κυνηγού»… για μια άλλη φορά κι ας ετοιμάσουμε το Σαβούρο μας…

Σαρδέλες σαβούρο ! 

Κατ αρχήν πλένουμε τις σαρδέλες, - τις προτιμούμε μικρές, για να απορροφούν την σάλτσα και να είναι πιο νόστιμη όλη η συνταγή - , τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε στο ψυγείο για 4 με 5 ώρες για να «δέσουν» με το αλάτι και να μην διαλύονται στο τηγάνισμα…

Αφού λοιπόν διατηρηθούν στο ψυγείο αλατισμένες οι σαρδέλες για 4 με 5 ώρες, τις αλευρώνουμε και τις τηγανίζουμε…

Όταν τελειώσουμε το τηγάνισμα, στο ίδιο λάδι προσθέτουμε λίγο ακόμη λάδι και λευκό κρασί…, και επίσης ψιλοκομμένο σκόρδο, δενδρολίβανο, πιπεριές καυτερές και σταφίδες…, και τα καίμε για 3 με 5 λεπτά.

Αυτή είναι η σάλτσα σαβούρο.!

Στην συνέχεια, τις τηγανισμένες σαρδέλες τις τοποθετούμε σε τάπερ. Κάθε στρώση σαρδέλας την καλύπτουμε με την σάλτσα σαβούρο…

Όταν έχουν τακτοποιηθεί όλες οι σαρδέλες στο σκεύος, περιχύνουμε επάνω τους την σάλτσα σαβούρο που μας έχει περισσέψει, μέχρι ότου καλυφτούν όλες οι σαρδέλες…

Στην συνέχεια, αφού έχουν κρυώσει όλα τα υλικά, τα βάζουμε στο ψυγείο…, για 5 ημέρες το ολιγότερο…

Είναι ένας ευχάριστός και νοστιμότατος τσίπουρο…, και κράσο μεζές για κάθε ώρα…, στιγμή…, και περίσταση…!!!

Καλή σας όρεξη…!!!

Υ/Σ : Το ξύδι, το σκόρδο, η καυτερή πιπεριά και το δενδρολίβανο  λειτουργούν ως συντηρητικά…, και προσδίδουν μια ιδιαίτερα πικάντικη γεύση.