ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Οικογενειακή, απλή, γρήγορη, νόστιμη, αποκριάτικη.!

Καλώς την παρέα.! Είδαν κι έπαθαν τα παϊδάκια τις ημέρες αυτές με αποκορύφωμα την Τσικνοπέμπτη. Μια τυρόπιττα, - έτσι για να σπάσουμε την μονοτονία του κρέατος - , είναι ότι πρέπει και πάντα μέσα στο πνεύμα των εορτών της Αποκριάς… Μπορεί, δε, να προσφερθεί ως συμπλήρωμα σε γεύμα ή δείπνο, καθώς και σε πρωινό ή απογευματινό με καφέ ή τσάι…!!!  

Λοιπόν, πάμε κατευθείαν  στην εκτέλεση…

Βήμα πρώτο :

Χρησιμοποιούμε τυρί φέτα και ανθότυρο…, 2 μερτικά φέτα κι ένα μερτικό ανθότυρο…, σε ποσότητα ανάλογη με το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε στο ψήσιμο…

Τρίβουμε σε μια λεκάνη το τυρί και το ανθότυρο με τον τρίφτη με τα χοντρά του δόντια…, ή το πλάθουμε με πιρούνι ή με το χέρι…, μέχρι να λάβει την μορφή της κρέμας ή πολύ ψιλά –ψιλά κομματάκια….

Πολλοί χρησιμοποιούν και μπλέντερ…, αφού ρίξουν και λίγο γάλα μέσα στο μπλέντερ, ίσα – ίσα για να μην κολλάει…

Αφού ολοκληρώσουμε αυτήν την φάση, ανακατεύουμε το τυρί με το ανθότυρο, ώστε να γίνει ένα ομοιόμορφο μίγμα…

Βήμα δεύτερο :

Έχουμε αγοράσει φρέσκο φύλλο…, αυτό που είναι ειδικό για πίττες. (Το χρησιμοποιούμε και σε σπανακόπιττες…, και λοιπές πίττες).!-

Απλώνουμε τα φύλλα και τα λαδώνουμε με φρέσκο βούτυρο…, που το έχουμε λιώσει σε ένα μπρικάκι και σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία….

Βήμα τρίτο :

Με ένα πινέλο κουζίνας αλείβουμε το ταψί με λιωμένο φρέσκο βούτυρο επίσης. Μπορούμε, αντί λιωμένο βούτυρο να χρησιμοποιήσουμε απλό λάδι ελιάς…, αλλά το αποφεύγουμε για να αποφύγουμε και την μυρωδιά που έχει παραδοσιακά το λάδι….

Στον πάτο το ταψιού βάζουμε δύο φύλλα, το ένα απάνω στο άλλο, αφού προηγουμένως, - όπως, ήδη, έχουμε πει τα έχουμε αλείψει με το λιωμένο φρέσκο βούτυρο…

Πάνω στα δύο αυτά φύλλα στρώνουμε μια λεπτή στρώση από το μίγμα που έχουμε ετοιμάσει με το τυρί και το ανθότυρο….

Πάνω σ αυτήν τη στρώση με το μίγμα τυριού κι ανθότυρου απλώνουμε ξανά ένα φύλλο αλειμμένο με το βούτυρο που έχουμε λιώσει…

Ξανά πάνω στο φύλλο…, στρώνουμε μια ακόμη δόση από το μίγμα και τα δύο τυριά μας….

Ξαναπλώνουμε ένα φύλλο αλειμμένο με το βούτυρό μας…. Και πάνω σ αυτό βάζουμε πάλι μίγμα από τα δύο τυριά μας…

Η τελευταία στρώση με τα τυριά, καλύπτεται με δύο φύλλα…

Δηλαδή…, στον πάτο του ταψιού και από πάνω βάζουμε διπλό φύλλο κι ενδιάμεσα μονό…

Βήμα τέταρτο :

Αφού έχουμε τελειώσει την τακτοποίηση του μίγματος των τυριών και των φύλων μέσα στο ταψί, με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράσσουμε σε μερίδες την άψητη πίττα μας…, σε μέγεθος μερίδων της αρεσκείας μας… Κι αυτό γιατί θα είναι δύσκολο να κοπούν τα ψημένα φύλλα και θα χαλάσουμε την εμφάνιση των κομματιών στο σερβίρισμα…  

Εν τω μεταξύ…, Σε λίγο γάλα…, ανάλογο με το μέγεθος του ταψιού και της πίττας…, ρίχνουμε χτυπημένα 5 αυγά … κι ανακατεύουμε καλά το μίγμα αυτό…

Το ανακατεμένο αυτό μίγμα, το περιχύνουμε στις χαραμάδες που έχουν δημιουργηθεί με το κόψιμο της πίττας μας σε μερίδες...

Περιμένουμε μέχρι η πίττα μας να απορροφήσει όλο το μίγμα με το γάλα και τα χτυπημένα αυγά…, ώστε να μην υπάρχει γάλα από πάνω και να προκαλέσει βράση όταν το βάλουμε στο φούρνο… 

Τέλος, βάζουμε την πίττα στον φούρνο και την ψήνουμε στους 160 με 180 βαθμούς θερμοκρασίας για μια περίπου ώρα…

 

Καλοφάγωτη αδέλφια...., και με καλή παρέα…!!!