ΑρχικήΟι φίλοι μαςΓιάννης Παργινός

Μια συνταγή για μάγκες…, μπελαλήδες και γενικά μπον βιβέρ…   (Προέρχεται από το γαλλικό «bon viveur» και σημαίνει άνθρωπος που…., «ξέρει να ζει»).! Πατάτες οφτές : είναι συνταγή της Κρήτης…., πατάτες ολόκληρες κι ακαθάριστες ψητές στην χόβολη…, ή στον φούρνο…, πάντα τυλιγμένες σε ασημόχαρτο…!!! 

Είναι μια συνταγή νόστιμη, γευστική, γρήγορη, υγιεινή και φτηνή…, σ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς που ζούμε, πρέπει να υπολογίζουμε και το κόστος…!!! Παν Άθεμά σε μνημόνιο…!!!

Όταν σερβιριστεί στο τραπέζι τρελαίνει, γέρους, ( τους θυμίζει ολίγον τι κατοχή – και τώρα κατοχή έχουμε, απλά δεν το παραδεχόμαστε ), νέους, γυναίκες, ( με την αφορμή της τρέλας μας για την μαγειρική και την παρέα, μας αφήνουν να βγάζουμε εμείς το φίδι από την τρύπα…, ετοιμάζοντας τους μεζέδες – Τι να κάνουμε όμως τις αγαπάμε…), παιδιά, ( ψοφάνε για χαβαλέ στο σπίτι…)…, και φυσικά όποιος τύχει κι έρθει παίρνει και μια φτερούγα έπαθλο…!!!

Λοιπόν, μάγκες μου…, πάμε στην εκτέλεση :

ΒΗΜΑ 1ο : Μαρινάρουμε τις φτερούγες σε ένα μείγμα με λάδι ελιάς, λεμόνι, ρίγανη, πιπέρι μαύρο, πιπέρι κόκκινο πικάντικο, λιωμένο σκόρδο και μουστάρδα… !!!

Το μείγμα το έχουμε χτυπήσει στο μπλέντερ… / Τις αφήνουμε σ αυτό το μίγμα για αρκετή ώρα, πριν αρχίσουμε το ψήσιμο…. Αν είναι δυνατόν, γύρω στις 5 ώρες πριν…,  για να απορροφήσουν τις μυρωδιές…

ΒΗΜΑ 2ο : Έχουμε πλύνει 2 πατάτες και 1 κρεμμύδι, σχετικά μεγάλου μεγέθους, ανά άτομο.! 

Τις πατάτες ακαθάριστες και τα κρεμμύδια επίσης ακαθάριστα, - ΠΡΟΣΟΧΗ : Δεν τεμαχίζουμε, ούτε πατάτες, ούτε κρεμμύδια - , τα βάζουμε σε φούρνο για να ψηφούν σε περίπου 180 βαθμούς.! Θα ψηθούν σε περίπου 1 ώρα και 20 λεπτά. ( Μπορεί να αυξομειωθεί η ώρα, ανάλογα με το μέγεθος ).! 

Ο φούρνος μπορεί να είναι TURBO ή κανονικός σπιτικός φούρνος. Αν είναι TURBO, οι πατάτες και τα κρεμμύδια πάνε ξεβράκωτα…, αν είναι κανονικός φούρνος τα τυλίγουμε σε ασημόχαρτο…, για να μην καεί το τσόφλι τους και μας χαλάσει η εμφάνιση στο σερβίρισμα…!!!  

Γύρω στα 50 λεπτά, πριν την ολοκλήρωση του ψησίματος, βάζουμε στο φούρνο και τις ήδη μαριναρισμένες φτερούγες…!!! 

Μετά τα 50 λεπτά, από την ώρα που βάλαμε τις φτερούγες…, πρέπει να είναι όλα κανονικά ψημένα…!!! 

Εδώ μην άγχεστε : Με ένα πιρούνι μπορούμε να καρφώσουμε τις πατάτες και να δούμε αν έχουν ψηθεί…, κι από το χρώμα είναι δυνατόν να δούμε αν έχουν ψηθεί κανονικά οι φτερούγες…!!!  

Όταν όλα έχουν ψηθεί κλείνουμε το TURBO ή τον φούρνο…, και σερβίρουμε τις ψημένες πατάτες και το ψημένο κρεμμύδι σε πιατέλα, αφού πρώτα έχουμε ανοίξει στα δύο μέρη, τόσο τις πατάτες, όσο και το κρεμμύδι… Ρίχνουμε λάδι ελιάς, πιπέρι μαύρο και ρίγανη… Πολλοί, προτιμούν και τυρί ροκφόρ και ελιές…!!!

Όπως και να προτιμούν την εν λόγω συνταγή…, είναι πολύ νόστιμη και δημιουργεί κέφι και χαρά σε καθαρά οικογενειακό ή φιλικό περιβάλλον…

Φυσικά, το κρασί είναι απαραίτητος συνοδός….

Στην υγειά μας φίλοι μου… και να περνάτε καλά τις κρύες νύχτες του Χειμώνα που έρχεται…!!!