ΑρχικήΟι φίλοι μαςΚυρία Λεμονιά

Υλικά 

Για 1 δόση = 75 κομμάτια

  • 250 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα, τρυφερά ή συντηρημένα σε βάζο.

Για τη γέμιση

  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο  για τη γέμιση και 1 φλυτζάνι για το τέλος
  • 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 12 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα στο multi
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • χυμό από 1,5  λεμόνια 

Επιπλέον στην κατσαρόλα

  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο 
  • Χυμό ενός λεμονιού και ψιλοκομμένες φέτες λεμονιού

Εκτέλεση

Μέσα σε μικρή κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά βάζω 2 κούπες νερό και αχνίζω τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα ζουμιά τους (η αυθεντική  συνταγή άρχιζε με σωτάρισμα σε ελαιόλαδο αλλά εγώ το άλλαξα για να γίνουν πιο ελαφριά).

Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματίζω για 5’ σε βραστό νερό.

Αν είναι από βάζο προσέχω να είναι πολύ τρυφερά.

Όταν γίνουν τα κρεμμύδια ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης σε μεγάλο μπολ και γεμίζω τα αμπελόφυλλα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση για κάθε αμπελόφυλλο).

Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνω 2 στρώσεις αμπελόφυλλα και μετά αρχίζω να τοποθετώ τους ντολμάδες. Βάζω όχι περισσότερο από 2,5 στρώσεις στην κατσαρόλα. Τα ραντίζω με το 2ο φλιτζάνι λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και τοποθετώ ανάμεσα τους φέτες λεμονιού. Σκεπάζω με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο που να τα καλύπτει. Προσθέτω μισό φλιτζάνι νερού χλιαρό. 

Βάζω αρχικά σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά (στο 1, σε κλίμακα 1-3) και τα αφήνω να ψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους (περίπου 1 ώρα). 

Ελέγχω μήπως χρειαστούν λίγο νερό ακόμα.

Σβήνω τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν.

Πριν σερβιριστούν πρέπει να έχουν μείνει 1-2 μέρες.

Τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου.