ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

της Λεονής Σταφυλά

Είναι εύκολες, είναι αρωματικές, είναι πεντανόστιμες. Είναι το πιάτο με τις γαρίδες που θα κλέψει την παράσταση. Την ιδέα την ξεσήκωσα από τον αγαπημένο σεφ των Αμερικανών, Emeril Lagasse. Λίγο-λίγο όμως την προσάρμοσα στα ελληνικά δεδομένα – το μεσογειακό θυμάρι και το δενδρολίβανο είναι οι πρωταγωνιστές  της σάλτσας

Οι  πιο αρωματικές γαρίδες 

Υλικά

  • 1 κιλό μεγάλες γαρίδες με το κέλυφος τους
  • Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
  • Μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
  • Από μια κουταλιά ψιλοκομμένο δενδρολίβανο και θυμάρι
  • Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Καθαρίζω τις γαρίδες, αφήνοντας όμως το κεφάλι και την ουρά για την ομορφιά. Με ένα κοφτερό μαχαιράκι χαράζω τη ράχη της γαρίδας για να αφαιρέσω το εντεράκι. Τις ταχτοποιώ σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι που κλείνει καλά.

Ετοιμάζω την μαρινάδα τους. Σε ένα μπολ ανακατεύω το χυμό του λεμονιού με το λάδι, τα ψιλοκομμένα μυρωδικά, το σκόρδο και λίγο αλατοπίπερο. Περιχύνω τις γαρίδες, κλείνω το δοχείο με το καπάκι του και το κουνάω για να πάει παντού η μαρινάδα. Τις φυλάω στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τις μαγειρέψω, το λιγότερο ένα τετράωρο – συνήθως τις ετοιμάζω το πρωί και τις ψήνω το βράδυ. Ενδιάμεσα φροντίζω να ταρακουνάω πότε-πότε το δοχείο.

Όταν έρθει η ώρα του φαγητού, ζεσταίνω πολύ καλά ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και βάζω τις γαρίδες να ψηθούν (χωρίς την μαρινάδα). Τις αφήνω δυο-τρία λεπτά, τις γυρίζω κι τις αφήνω άλλο τόσο.

Όταν είναι έτοιμες τις βγάζω σε μια πιατέλα και ρίχνω στο καυτό τηγάνι την μαρινάδα, την αφήνω ένα-δυο λεπτά και μόλις αρχίσει να βράζει περιχύνω τις γαρίδες.