ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

Υπάρχει ένα μυστικό που κάνει και το πιο συνηθισμένο πιάτο γιορτινό: Η τρούφα, το πανάκριβο και σπάνιο μανιτάρι, όπου μπει προσθέτει λάμψη. Και βέβαια δεν είμαι τρελή να μιλάω για φρέσκες τρούφες σε τέτοιες εποχές. Με 15-20  ευρώ όμως, βρίσκεις στα ενημερωμένα μπακάλικα, ένα σωρό προϊόντα τρούφας, από βούτυρο μέχρι σάλτσα και από ολόκληρα μανιτάρια μέχρι κομμένα σε  πολύ λεπτά, σαν τσιγαρόχαρτο, φετάκια. Αυτές τις υπέροχα αρωματικές φετούλες  χρησιμοποιώ κάθε φορά που θέλω να αναβαθμίσω ένα απλό γκρατέν πατάτας σε γιορτινό πιάτο, κι αυτό το γκρατέν θα είναι και φέτος το συνοδευτικό στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι μου.

Για ένα μεγάλο πυρέξ

  • 2 κιλά πατάτες
  • 500 ml γάλα
  • 500 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 κλαράκι φρέσκο θυμάρι
  • 3-4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 βαζάκι τρούφες σε λεπτά φετάκια
  • 3-4 κουταλιές τριμμένη παρμεζάνα
  • λίγο βούτυρο για να αλείψετε το πυρέξ
  • E

Εκτέλεση

Κόβώ τις πατάτες σε πολύ λεπτές φέτες, όπως για τα τσιπς. Τις βάζω σε μεγάλη λεκάνη με νερό για να μην μαυρίσουν, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.

Σε ένα κατσαρολάκι βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος μαζί με το θυμάρι και τα σκόρδα κομμένα στη μέση και τα αφήνω να σιγοβράσουν για ένα δεκάλεπτο .Σουρώνω το γάλα σε ένα μπολ και ετοιμάζω το γκρατέν.

Βουτυρώνω καλά ένα γυάλινο πυρέξ και βάζω μια στρώση πατάτες, έτσι που η μια να μισοκαλύπτει την άλλη. Βάζω αλάτι και πιπέρι πασπαλίζω με λίγη παρμεζάνα και σκορπίζω λίγες λεπτές φετούλες τρούφας. Περιχύνω με μισό φλιτζάνι από το μείγμα γάλα-κρέμα και συνεχίζω με την επόμενη στρώση: πατάτες, αλατοπίπερο, παρμεζάνα, τρούφα, γάλα. Συνολικά κάνω 4 στρώσεις και τα υλικά της τελευταίας τα περιχύνω με το υπόλοιπο γάλα. 

Σκεπάζω το πυρέξ με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνω τις πατάτες για μία ώρα περίπου σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς. Ξεσκεπάζω το πυρέξ και τις αφήνω άλλη μισή ώρα να ψηθούν μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.