ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

Λέγεται και μαυροσίταρο, αλλά καμία σχέση με το σιτάρι δεν έχει. Το φαγόπυρο, ενα ακόμη ψευτοδημητριακό που έχει "εισβάλει" στην κουζίνα μας τα τελευταία χρόνια, υπόσχεται θαύματα στη διατροφή μας. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, έχει βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Επιπλέον είναι και νόστιμο.

Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, μπορεί να γίνει σαλάτα, όπως το πλιγούρι ή να γίνει η γέμιση για ντοματοπιπεριές.

Εάν πάλι το βρείτε σε μορφή αλευριού, μην διστάσετε: Φτιάξτε αλμυρά μπισκότα, ιδανικά για να τα βουτήξετε στο μπολ με την ταραμοσαλάτα, ή να συνοδέψετε τα τυριά σας.

Υλικά

  • Μπισκότα αλμυρά φαγόπυρου
  • 250 γρ αλεύρι από φαγόπυρο
  • 50 γρ αμύγδαλο λευκό σε σκόνη (ή φουντούκια ή φιστίκια Αιγίνης)
  • 3-4 κλαράκια φρέσκο θυμάρι, τα φυλλαράκια τους
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 2-3 κουταλιές νερό

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ανακατεύω το αλεύρι φαγόπυρο, το αμύγδαλο σκόνη, το θυμάρι, το κύμινο και το αλατοπίπερο και τα ανακατεύω. Προσθέτω το λάδι και τρίβω με τα δάχτυλα μέχρι το μίγμα του αλευριού να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτω το αυγό και ζυμώνω για λίγο και προσθέτω λίγο-λίγο το νερό συνεχίζοντας το ζύμωμα, έχει να έχω ένα ζυμάρι αρκετά σφιχτό.

Ανοίγω ενα σχετικά χοντρό φύλλο και με ένα κουπ πατ κόβω τα μπισκότα. Τα βάζω σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν λίγο χρώμα. Τα βγάζω απο το φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν στη λαμαρίνα και τα φυλάω σε αεροστεγές δοχείο.