ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

Το σαλάχι δεν το βρίσκουμε συχνά στα ψαράδικα, προφανώς η ζήτηση δεν είναι μεγάλη. Συνήθως το βρίσκω στην ψαραγορά της Αίγινας και σε έναν ψαρά κοντά στην έξοδο της αθηναϊκής ψαραγοράς στη Βαρβάκειο. Προχτές λοιπόν που το είδα σε έναν πάγκο στη λαϊκή αγορά της Ξενοκράτους στο Κολωνάκι, έσπευσα. Συνήθως. Η πιο συνηθισμένη συνταγή για σαλάχι είναι στη τηγάνι –και είναι πεντανόστιμο.  Εμένα όμως μ’ αρέσει να το μαγειρεύω στον ατμό, να το ανακατεύω με όξινους χυμούς και μυρωδικά και να το σερβίρω πάνω σε καψαλισμένα ψωμάκια.

Υλικά

  • 2 πτερύγια από σαλάχι 
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • Λίγο φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 1 φρέσκια πιπεριά τσίλι
  • Χυμό και ξύσμα από ένα λάιμ (ή λεμόνι)
  • Χυμό από μισό πορτοκάλι (ή ένα μανταρίνι)
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • 12 φέτες προζυμένιο ψωμί
  • μια-δυο σκελίδες σκόρδο

Εκτέλεση

Βάζω λίγο νερό σε μια κατσαρόλα και μόλις βράσει τοποθετώ το σκεύος ατμού στο οποίο έχω τακτοποιήσει  τα φτερά του σαλαχιού.  Αν δεν υπάρχει το σκεύος για τον ατμό, κανέναν πρόβλημα, βάζω λίγο νερό σε μια πλατειά κατσαρόλα, βάζω το σαλάχι και το αφήνω να μαγειρευτεί με την κατσαρόλα σκεπασμένη. Τα αφήνω να μαγειρευτούν 5-6 λεπτά. Τα βγάζω και όταν κρυώσουν λίγο, με ένα μαχαίρι ή με τα χέρια ξύνω τη σάρκα που ξεκολλάει πολύ εύκολα από τους χόνδρους. Βάζω τη σάρκα του ψαριού σε ένα μπολ.

Καθαρίζω την καυτερή πιπεριά από τα σπόρια και την ψιλοκόβω. Ψιλοκόβω και τα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο, τρίβω το τζίντζερ και τα ανακατεύω στο ψάρι μαζί με το το ξύσμα. Περιχύνω με τους χυμούς και τα αφήνω σκεπασμένα στο ψυγείο τουλάχιστον ένα τετράωρο.

Για να το σερβίρω, ροδίζω τις φέτες του ψωμιού στο γκριλ,  τις τρίβω ελαφρά με λίγο σκόρδο και από πάνω απλώνω λίγο από το ψάρι. Ραντίζω με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο (το αγουρέλαιο είναι ιδανικό) και σερβίρω.