ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

Ξεχάστε ό,τι ξέρατε για τον τραχανά και δείτε τον με άλλο μάτι. Το πιο ρουστίκ πιάτο του ελληνικού σπιτιού μπορεί να μεταμορφωθεί σε γκουρμέ πρόταση με μια πολύ απλή κίνηση: Να πολτοποιηθεί και να γίνει μια υπέροχη κατάλευκη βελουτέ σούπα. Στη συνέχεια προσθέτετε εσείς ό,τι θέλετε για να κάνετε το πιάτο να λάμψει: Μια κουταλίτσα βούτυρο τρούφας το απογειώνει. Λίγος ψιλοκομμένος  παστουρμάς, περασμένος σε αντικολλητικό τηγάνι για να γίνει τραγανός, το ξανασυνδέει με την παράδοση μας. Λίγα κρουτόν που έχουν ανακατευτεί με λάδι, σκόρδο, μυρωδικά και ελάχιστη παρμεζάνα πριν ψηθούν αναδεικνύουν τον απολύτως comfort food χαρακτήρα του.

Εγώ όμως σήμερα θα σας μιλήσω για τον τραχανά που έφτιαχνε κάποτε στο κλειστό πλέον Cucina Povera του Παγκρατίου, ο Μάνος  Ζουρνατζής, σεφ και συνιδιοκτήτης σήμερα στην  Cookoovaya.  Εκεί πρωτοδοκίμασα  την ιδέα της κρέμας τραχανά και ο ίδιος μου έδωσε και τη συμβουλή του: Να πολτοποιήσεις τον τραχανά πριν τον μαγειρέψεις, έτσι θα έχει την κρεμώδη υφή. 

Κρέμα τραχανά με λουκάνικο και αυγό ποσέ

Για 2 άτομα

  • 1 φλιτζάνι τραχανά
  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 1 φλιτζάνι χοντροτριμμένη φέτα
  • 1 χωριάτικο λουκάνικο 
  • 2 αυγά 
  • Αλάτι και πιπέρι
  • λίγο ελαιόλαδο, αν έχετε αγουρέλαιο, ακόμη καλύτερα.

Εκτέλεση

Τρίβετε στο μπλεντεράκι τον τραχανά μέχρι να γίνει σκόνη.

Τον βάζετε σε κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τον σκεπάζει, σε μέτρια φωτιά να πάρει βράση και τον αφήνετε να μαγειρευτεί ανακατεύοντας αρκετά συχνά για να μην κολλήσει. Όταν πιει το νερό ρίχνετε το γάλα, αλάτι (προσεκτικά γιατί θα μπει και η αλμυρή φέτα) και πιπέρι, και συνεχίζετε να ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει τελείως ο τραχανάς –όλη η διαδικασία θα πάρει 15-20 λεπτά. Όταν είναι έτοιμος ρίχνετε την φέτα και την αφήνετε να λιώσει.

Στο μεταξύ έχετε ετοιμάσει τα συνοδευτικά: 

Για τα αυγά ποσέ  σε μία κατσαρόλα βάζετε αλατισμένο νερό να σιγοβράσει σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε 2 κουταλιές ξύδι. Σπάτε τα  αυγά σε 1 φλιτζανάκι του καφέ και ένα-ένα τα αφήνετε να γλιστρίσουν στο νερό που σιγοβράζει. Σβήνετε το μάτι, σκεπάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε να μαγειρευτούν για 4 λεπτά περίπου, μέχρι να αρχίσει να σφίγγει το ασπράδι. Τα μεταφέρουμε με τρυπητή κουτάλα σε πιάτο και τα διατηρείτε ζεστά.

Για το λουκάνικο το κόβετε σε πολύ λεπτά φετάκια και τα περνάτε για λίγα λεπτά από αντικολλητικό τηγάνι να ροδίσουν.

Μοιράζετε την σούπα σε δυο μπολ, ρίχνετε στο κάθε ένα μερικά φετάκια λουκάνικου και ένα αυγό και περιχύνετε με λίγο αγουρέλαιο.