ΑρχικήΟι φίλοι μαςΛεονί Σταφυλά

Η πρώτη φορά που είχα δοκιμάσει καμαμπέρ μαγειρεμένο (τηγανητό για την ακρίβεια) και μάλιστα συνδυασμένο με μαρμελάδα, ήταν χρόνια πριν σε ενα εστιατόριο στο κέντρο της Αθήνας, που σήμερα δεν υπάρχει πια. Τότε η όλη ιδέα ήταν απολύτως εξεζητημένη: ενα τυρί που μόνο συνηθισμένο δεν ήταν στο ελληνικό τραπέζι, δίπλα σε μια κατακόκκινη ελαφριά μαρμελάδα φράουλα. 

Σήμερα, μόνο εξεζητημένο δεν το λες ενα τέτοιο πιάτο, στα ράφια των σούπερ μάρκετ βρίσκεις μαρμελάδες ειδικά για τυριά και στα ψυγεία τους ενα σωρό γαλλικά τυριά. Ακόμη κι έτσι όμως, ο συγκεκριμένος συνδυασμός προσθέτει μια μικρή νότα πολυτέλειας στο γιορτινό τραπέζι. Και ο απλούστερος τρόπος είναι ο εξής:   

  • 1 κουτί καμαμπέρ (αυτό που πουλιέται μέσα σε ξύλινο κουτί, όχι πλαστικό ή χάρτινο) 
  • 1 κλαράκι φρέσκο Θυμάρι 
  • Μαρμελάδα της αρεσκείας σας (εγώ πάντως προτιμώ το σύκο η τα κόκκινα φρούτα) 
  • Κράκερς   

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180°. 

Βγάλτε το τυρί απο το ξύλινο κουτί, πετάξτε το πλαστικό περιτύλιγμα και με τη μύτη ενός κοφτερού μαχαιριού  χαράξτε ενα σταυρό  στο επάνω μέρος της κρούστας του τυριού. Ακουμπήστε πάνω του το θυμάρι και τυλίξτε το τυρί σε αλουμινόχαρτο. Ξαναβάλτε το μέσα στο ξύλινο κουτί και ψήστε το στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά. 

Οταν το βγάλετε, σκίστε το αλουμινόχαρτο και σερβίρετε το ρευστό πλέον τυρί μέσα στο ξύλινο κουτί του, μαζί με κράκερς και ενα μπολ με την μαρμελάδα που διαλέξατε. Η με μέλι!