ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Λεβέντη

της Μαρίας Λεβέντη

Όταν πριν από χρόνια είπα σε φίλους ότι θα πάω πρώτη φορά στο Λονδίνο το πρώτο που μου είπαν ήταν ότι το φαγητό δεν τρώγεται. Δεν έδωσα και μεγάλη σημασία και εν τέλει δικαιώθηκα: Αυτό που συνάντησα ήταν μάλλον το αντίθετο καθώς μπορεί η αγγλική κουζίνα να μην έχει “προσωπικότητα” , αυτός όμως είναι και ο λόγος που δόθηκε άπλετος χώρος για την χαρτογράφηση ενός γαστρονομικού παραδείσου με επιλογές από κάθε κουζίνα του κόσμου, που μπορεί να καλύψει κάθε γούστο. Μάλλον φυσιολογικό για μια μητρόπολη των οκτώ εκατομμυρίων κατοίκων από κάθε γωνιά της γης…

Η πιο πρόσφατη επίσκεψή μας στην πρωτεύουσα της Αγγλίας, που ήταν “απαλλαγμένη” από πολλά “πρέπει” όσον αφορά στις επισκέψεις σε μουσεία και άλλα must κάθε επισκέπτη, μας επέτρεψε περισσότερο γύρισμα στην πόλη. Κι όποιος γυρίζει, ως γνωστόν, μυρίζει… Κάπως έτσι, μπαίνοντας σε ό,τι μας τραβούσε το ενδιαφέρον ή ξυπνούσε κάποια από τις αισθήσεις μας, επιβεβαιώσαμε ότι το Λονδίνο αποτελεί πλέον και γαστρονομικό προορισμό. Στομάχι συνεργάσιμο να έχει κανείς και όρεξη για περπάτημα και ψάξιμο! Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας προτείνω πέντε αγαπημένα εστιατόρια από αυτά που ξεχωρίσαμε. Κι επειδή το Λονδίνο είναι η Μέκκα των ιαπνικο-κινεζικο-ταϋλανδέζικων εστιατορίων, δεσμεύομαι πως το επόμενο αφιέρωμα θα είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στα καλύτερα ασιατικά εστιατόρια in town. 

 

Μέχρι τότε, ξεκινώ από το απόλυτο στέκι των Λονδρέζων: τις Pub!

Οι Pub αποτελούν ένα ζωντανό κομμάτι της παράδοσης της Μ.Βρετανίας. Βρίσκονται παντού και παρά το ότι κατά κανόνα ενδείκνυνται για κατανάλωση αλκοόλ και μπυροποσία πλέον είναι πάρα πολλές οι παμπ οι οποίες προσφέρουν εξαιρετικό φαγητό. Μία από αυτές η Nags Head στο Covent Garden (https://www.facebook.com/TheNagsHeadCoventGarden/). Σας προτείνω ανεπιφύλακτα τα νάτσος κον κάρνε (πικάντικο αλλά πεντανόστιμο πιάτο) , το πατροπαράδοτο fish & chips αλλά και το chicken nuggets in a basket με κομμάτια κοτόπουλου μαγειρεμένα με τρεις διαφορετικούς τρόπους. Εξίσου καλό φαγητό σερβίρεται και στην Tattersalls Tavern (http://www.taylor-walker.co.uk/pub/tattersalls-tavern-knightsbridge/c0674/?utm_source=g_places&utm_medium=link&utm_campaign=places&utm_content=c0674), όπου σίγουρα θα σας βγάλει ο δρόμος καθώς βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από τα Harrods. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα τις πίτες του και ιδίως αυτή με το αρνίσιο κότσι και αυτή με το χοιρινό μαγειρεμένο σε μπύρα. Από εκεί και πέρα μια μεγάλη ποικιλία από burger αλλά και τα τέσσερα διαφορετικά πιάτα fish & chips αποτελούν τις πιο κλασικές και ασφαλείς επιλογές. Φροντίστε μόνο να έχουν προηγηθεί τα ψώνια από τα Harrods γιατί οι μερίδες είναι πραγματικά τεράστιες!

Cecconi’s 

Η ιταλική κουζίνα για εμένα έχει πατρίδα αλλά ανήκει σε όλες τις χώρες! Είναι πολίτης του κόσμου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να λείψει ούτε από αυτή την περιήγησή μας. Αυτή τη φορά επισκέφθηκα το Cecconi’s (www.cecconis.co.uk) στο Mayfair, μέλος της γνωστής αλυσίδας με εστιατόρια ιταλικής κουζίνας στο Μαϊάμι, το Βερολίνο, την Κωνσταντινούπολη και τη Βαρκελώνη . Aκριβώς πίσω από την πανάκριβη στοά του Burlington Arcade, το Cecconi’s κερδίζει τα βλέμματα με την πράσινη επίπλωσή του από δέρμα και καπιτονέ βελούδινους καναπέδες. Η μεγάλη μαρμάρινη μπάρα με τους κομψά ντυμένους barmen και τον χαμηλό φωτισμό σε παρασύρει να δοκιμάσεις πολλά - αν όχι όλα- τα σπέσιαλ κοκτέιλ τους. Αξίζει να δοκιμάσετε το καρπάτσιο μόσχου το οποίο μάλιστα θα ετοιμαστεί μπροστά σας. Ως κλασικό ιταλικό εστιατόριο, το Cecconi’s ρίχνει το βάρος στα ζυμαρικά τα οποία είναι χειροποίητα με τις επιλογές να είναι πολλές. Επιλέξαμε γεμιστά ραβιόλια με καβουρόψιχα και ταλιατέλες μπολωνέζ. Ντυθείτε όμορφα και απολαύστε την ατμόσφαιρα του μαγαζιού. Η επίσκεψη, αλήθεια, θα σας ανταμείψει.

Barbecoa

Η αλήθεια είναι ότι οι επιπτώσεις του Brexit και κυρίως η υποχώρηση της λίρας έναντι του ευρώ προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις σε επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες από χώρες της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα ο σεφ Jamie Oliver ο οποίος προ ημερών ανακοίνωσε ότι θα κλείσει έξι από τα 42 εστιατόρια  “Jamie's Italian” στο Ηνωμένο Βασίλειο λόγω της αύξησης των τιμών που αγοράζει από την Ιταλία. Η στροφή στο κρέας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εξ ου και τις επόμενες ημέρες το διάσημο κρεατάδικο του Jamie Oliver , το Barbecoa αποκτά αδερφάκι καθώς εκτός από το γνωστό εστιατόριο που λειτουργεί εδώ και χρόνια δίπλα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου με την υπέροχη θέα στον τρούλο του, μέσα στο Φεβρουάριο ο Oliver ανοίγει και δεύτερο Barbecoa (http://www.barbecoa.com) , αυτή τη φορά στην Piccadilly Rd, λίγα μέτρα από το Piccadilly Circus και σχεδόν απέναντι από το “ελληνικό” Carpo το οποίο έχει τρελάνει τους Λονδρέζους. Η πρόσφατη επίσκεψη στο Barbecoa St Paul είναι ασφαλής οδηγός για το τι θα πρέπει να περιμένουμε και από το νέο εστιατόριο. Κρέας και πάλι κρέας ψημένο παραδοσιακά στη φωτιά , στα κάρβουνα ή καπνιστό. Το εστιατόριο σε προϊδεάζει για το τι θα συναντήσεις με το “καλημέρα” καθώς το πρώτο που σε υποδέχεται είναι η βιτρίνα με τα κρέατα. Εξαιρετικό το πιάτο με τα παϊδάκια τα οποία είναι ψημένα με τρεις διαφορετικούς τρόπους, η χοιρινή μπριζόλα η οποία σερβίτεται με λάχανο και καρπούς κουφοξυλιάς και οι φτερούγες κοτόπουλου μοναδικά καρυκευμένες από τον …Jamie. 

Morada Brindisa 

Εντάξει, είπαμε Λονδίνο = μπύρα αλλά είμαστε κι εμείς που διαχρονικά παραμένουμε λάτρεις του κρασιού! Σε αυτή την περίπτωση κι αν βρεθείτε- που θα βρεθείτε- αποκαμωμένοι στο Soho, κάντε ένα ευχάριστο διάλλειμα με κρασί και Tapas στο Morada Brindisa (https://www.brindisakitchens.com/restaurant/morada-asador-rupert-street). Εμείς περιοριστήκαμε σε μια ποικιλία τυριών και αλλαντικών που πάντως ήταν εξαιρετική, ωστόσο τα πιάτα που προσγειωνόντουσαν σε διπλανά τραπέζια αποτέλεσαν τον λόγο που θα ξαναπάμε, πιο πεινασμένοι αυτή τη φορά!