ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Πατσιά

Χαλβάς    1-2-3-4 

Μια απλή συνταγή που μου την έδωσε η μαμά μου, που της την έδωσε η μαμάς της και πάει λέγοντας… Μια κλασική συνταγή που νομίζω είναι γνωστή στους περισσότερους , εδώ την αναφέρουμε γιατί είναι απλή και νόστιμη και γιατί όσοι τη γνωρίζουν όλο και καμιά ιδέα ίσως πάρουν.. 

Υλικά

  • 1 ποτήρι λάδι  ( μισό ελαιόλαδο και μισό σπορέλαιο) 
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι  ( 1 ποτήρι ψιλό και 1 ποτήρι χοντρό σιμιγδάλι) 
  • 3  ποτήρια ζάχαρη ( αν θέλετε βάζετε τη μισή ποσότητα  καστανή ζάχαρη)
  • 4  ποτήρια νερό 
  • Καρύδια σπασμένα , σταφίδες  όσο θέλουμε ( υπολογίζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας το καθένα) και κράνμπερις. 

 

Εκτέλεση 

Καίμε το λάδι για λίγο και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Καβουρδίζουμε  μέχρι να ροδίσει ελαφρά έχοντας την ένταση της εστίας περίπου στο 6 με 7  (με μέγιστο το 9). Έχουμε λίγη υπομονή εδώ. Σιγά σιγά,  και με προσοχή γιατί θα καούμε, προσθέτουμε το νερό και αμέσως τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει και ρίχνουμε τα καρύδια, τις σταφίδες και αν θέλουμε και κράνμπερις!

Βάζουμε το χαλβά σε ότι φόρμα μας αρέσει , ατομική ή μεγαλύτερη και αφού κρυώσει και ξεφορμάρουμε πασπαλίζουμε με την κανέλα. 

 

Τούρκικος  χαλβάς  (με αυγά)

 

Συνταγή:  ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ 

Τη βρίσκουμε :  Περιοδικό  «Γλυκές Ιστορίες» , Τεύχος 27, σελίδα 40  και   «Σπιτική Ζαχαροπλαστική : Τα γλυκά της Πόλης μου», σελίδα 14  και   στην ιστοσελίδα : http://www.steliosparliaros.gr/

Υλικά 

  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας
  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 κιλό γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. ζάχαρη
  • 3 αυγά (μικρά)
  • 40 γρ. κουκουνάρια ( καβουρδισμένα στο φούρνο στους 160 βαθμούς για 10 λεπτά) 
  • 30 γρ. σταφίδες ξανθές
  • κανέλα για πασπάλισμα 

Εκτέλεση 

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160°C και ψήνουμε τα κουκουνάρια για περίπου 8 – 10 λεπτά, έως ότου ροδίσουν. Τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο να λιώσει σε πολύ χαμηλή φωτιά( αν η κουζίνα πάει μέχρι το 9 εμείς βαζουμε στο 3 ) και ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνεχώς για μισή ώρα. Δεν δυναμώνουμε τη φωτιά, για να μην πάρει χρώμα το σιμιγδάλι, γιατί θέλουμε ο χαλβάς να βγει λευκός.

Παράλληλα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε ελαφρώς το γάλα με τη ζάχαρη, αποσύροντάς τα λίγο πριν βράσει το γάλα. Αφήνουμε το μείγμα να χλιαρύνει.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα αυγά με έναν αυγοδάρτη και ρίχνουμε μέσα σ’ αυτά το χλιαρό γάλα (προσοχή, αν είναι πολύ καυτό θα ψηθούν τα αυγά). Ανακατεύουμε πολύ καλά. 

Δυναμώνουμε το μάτι της κουζίνας όπου ψήνουμε το σιμιγδάλι, λίγο πιο πάνω από τη μεσαία ένταση και ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο-λίγο το μείγμα των αυγών με το γάλα, ενώ ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε το ανακάτεμα έως ότου ο χαλβάς «πιει» το υγρό, πήξει και αρχίσει να κοχλάζει. 

Προσθέτουμε τότε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε να πάνε παντού και αποσύρουμε από τη φωτιά. Βάζουμε τον χαλβά σε μια φόρμα της αρεσκείας μας ή τον σερβίρουμε σε ατομικά μπολ. Τον αφήνουμε να κρυώσει και τον ξεφορμάρουμε. Πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα.  

Το σχόλιο της μαμάς:

Υπέροχος χαλβάς τόσο σε ότι αφορά την υφή του όσο και στη γεύση του. Δυσκολεύεσαι να ανακαλύψεις το σιμιγδάλι. Είναι κρεμώδης και αέρινος.  Εγώ έβαλα μαύρες σταφίδες , που τις προτιμώ, και αντί για κουκουνάρι  είχα άσπρο αμύγδαλο καβουρδισμένο, έβαλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού και μου άρεσε. Καλύτερα και καταναλωθεί γρήγορα γιατί περιέχει και αυγά , σε 2 με 3 ημέρες θα ήταν καλά. Εξαιρετική συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου και τόσο διαφορετική. 

  

Χαλβάς με σουμάδα και κρέμα κανέλας. 

 

Συνταγή:  ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ 

Τη βρίσκουμε :  Περιοδικό  «Γλυκές Αλχημείες» , Τεύχος 20, σελίδα 54 και στην ιστοσελίδα : http://www.steliosparliaros.gr/

Υλικά 

Για την Κρέμα κανέλας

  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος με 35%-36% λιπαρά
  • 100 γρ. κουβερτούρα λευκή, τεμαχισμένη σε μικρά κομμάτια
  • 1/2 κ.γ. κανέλα 

Για τον Χαλβά

  • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 250 γρ. βούτυρο αγελάδας, τεμαχισμένο
  • 800 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 500 γρ. σουμάδα (σε επιλεγμένα μπακάλικα και κάβες)
  • 1 πορτοκάλι το ξύσμα του (ακέρωτο)
  • 200 γρ. αμύγδαλα λευκά, καβουρδισμένα (στο φούρνο, στους 160°C, για 10 λεπτά) και ψιλοκομμένα  

Εκτέλεση 

Για την Κρέμα κανέλας

Βράζουμε τη μισή κρέμα γάλακτος και την αδειάζουμε πάνω από την τεμαχισμένη σοκολάτα προσθέτοντας την κανέλα. Ανακατεύουμε πολύ καλά, ώστε να λιώσει η σοκολάτα και να γίνει ένα λείο μείγμα, και ρίχνουμε την υπόλοιπη κρέμα γάλακτος (κρύα). Αφήνουμε την κρέμα στο ψυγείο για μία νύχτα και την επομένη τη χτυπάμε στο μίξερ σε μορφή σαντιγί.  

Για τον Χαλβά

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Ρυθμίζουμε την εστία στη χαμηλότερη δυνατή βαθμίδα της και ανακατεύουμε το σιμιγδάλι συνεχώς για μισή ώρα, ώστε να καβουρδιστεί καλά. Ταυτόχρονα, σε μια άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη σουμάδα και το ξύσμα πορτοκαλιού και το αποσύρουμε λίγο πριν αρχίσει να βράζει. Χύνουμε το μείγμα του γάλακτος, μαζί με τα αμύγδαλα, στην κατσαρόλα με το σιμιγδάλι και δυναμώνουμε τη φωτιά. Ανακατεύουμε διαρκώς, έως ότου πήξει και αρχίσει να κοχλάζει ο χαλβάς. Κατεβάζουμε από τη φωτιά. Αδειάζουμε το χαλβά σε μια φόρμα με τρύπα στη μέση. Πιέζουμε με την κουτάλα ελαφρώς προς τα κάτω. Αφήνουμε να κρυώσει (2-3 ώρες), ξεφορμάρουμε και γαρνίρουμε με την κρέμα κανέλας, χρησιμοποιώντας κορνέ. 

Το σχόλιο της μαμάς:

Πολύ ξεχωριστή η συνταγή του Στέλιου Παρλιάρου γι΄αυτό το χαλβά. Το άρωμα του αμυγδάλου της σουμάδας  κυριαρχεί στη γεύση , δεν είναι ιδιαίτερα γλυκός. Εγώ πρόσθεσα και μαύρε σταφίδες που μου αρέσουν  στο χαλβά , πάντα, και παρέλειψα την κρέμα κανέλας (που βαρέθηκα να ετοιμάσω αλλά το μετάνιωσα..) Φτιάξτε τον θα σας ξαφνιάσει ευχάριστα η γεύση του.