ΑρχικήΟι φίλοι μαςΜαρία Πατσιά

ΣΥΝΤΑΓΗ : ΓΕΩΡΓΙΑ ΓΚΑΓΚΑΚΗ

Τη συνταγή θα τη βρούμε: Περιοδικό Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 8, σελίδα 26.

Υλικά

  • 250 γρ βούτυρο
  • 8 αυγά
  • 2 κούπες αλεύρι 
  • για όλες τις χρήσεις
  • 550 γρ. σοκολάτα γάλακτος
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα ασπρισμένα
  • Αμύγδαλα
  • 1 πορτοκάλι

Διαδικασία

Καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα και στη συνέχεια τα χοντροκόβουμε. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί και κρατάμε λίγη για το γαρνίρισμα. Από το πορτοκάλι κρατάμε δύο φέτες για το γαρνίρισμα και από το υπόλοιπο τρίβουμε ξύσμα. Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους και χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα. Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, τη λιωμένη σοκολάτα, τα αμύγδαλα, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλεύρι σιγά σιγά και προς το τέλος τη μαρέγκα. Ρίχνουμε το μίγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα. Ψήνουμε το κέικ μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220 βαθμούς για 20 λεπτά. Αφού κρυώσει το ξεφορμάρουμε, περιχύνουμε με τη λιωμένη σοκολάτα που έχουμε κρατήσει και γαρνίρουμε με τις ροδέλες πορτοκαλιού. 

Το σχόλιο της μαμάς: 

Η συνταγή της Γεωργίας Γκαγκάκη απέσπασε το δεύτερο βραβείο σε διαγωνισμού του περιοδικού Γλυκές Ιστορίες και, όπως λέει εκείνη, είναι μια πιο επαγγελματική παραλλαγή μιας που φτιάχνανε στην οικογένειά της. 

Ο Στέλιος Παρλιάρος, αναφέρει, πως η συγκεκριμένη συνταγή επιλέχθηκε επειδή περιέχει σοκολάτα γάλακτος, την οποία οι περισσότεροι δεν ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν σωστά. Επίσης, αναφέρει, ότι η συγκεκριμένη συνταγή επιλέχθηκε και λόγω της εξαιρετικής γεύσης, και δεν έχει καθόλου άδικο.

Το συγκεκριμένο κέικ είναι πολύ διαφορετικό από ότι άλλο έχετε δοκιμάσει. Η συνταγή της κας Γκαγκάκη είναι εξαιρετική. Η σοκολάτα που κράτησα στην άκρη ήταν 50 γραμμάρια, όπως λέει η συνταγή, και αντί για μία κούπα ασπρισμένα αμύγδαλα έβαλα μία καβουρδισμένα αμύγδαλα με τη φλούδα τους και καρύδια, που επίσης καβούρδισα,  ανάμεικτα. Ο χρόνος που το έψησα ήταν 1 ώρα και 15 λεπτά δεν ξέρω αν υπάρχει τυπογραφικό λάθος στο περιοδικό, όπου βρήκα τη συνταγή, ή αν έχω κάνει κάτι εγώ λάθος –ίσως να χρειαζόταν ταψάκι και όχι φόρμα που χρησιμοποίησα εγώ- , πάντως στα 30 λεπτά που το έλεγξα ήταν ακόμα μέσα υγρό και χρειάστηκε κι άλλο ψήσιμο… Δείτε το και εσείς. Το κόστος είναι σχετικά υψηλό, λόγω των αρκετών υλικών, γι΄αυτό δοκιμάστε το για μια εξαιρετική περίσταση, που θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους, εγώ σκέφτομαι να το κάνω και σαν βάση για τούρτα.