ΑρχικήΠαιδικάΤέλειες ιδέες για παιδικό μεσημεριανό

Για το ψωμί σε σχήμα χελώνας

Υλικά 

  • 500-600 γρ. αλεύρι γ. ό. χ.
  • 1 φακελάκι μαγιά ξηρή
  • 120ml γάλα
  • 1 κουταλιά σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1 αυγό
  • 2 σταφίδες για μάτια

Εκτέλεση 

Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το βούτυρο ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει (αφού βγάλουμε το γάλα από τη φωτιά).  Σε μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την μαγιά, το γάλα με το βουτύρο, το αυγό, αλάτι και ζάχαρη.

Ζυμώνουμε καλά για 5 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά σκεπασμένη.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε επτά κομμάτια. Ένα στογγυλό κομμάτι διαμέτρου  5 εκατοστών  για το κεφάλι, πέντε μικρότερα κομμάτια 2,5 εκατοστών για τα πόδια και το υπόλοιπο σε ένα μεγάλο κύκλο για το σώμα.

Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί.  και ξεκινάμε να ενώνουμε τη χελώνα μας. Βάζουμε πρώτα το μεγάλο κομμάτι-σώμα της χελώνας, το οποίο από πάνω «βαθουλώνουμε». Κολλάμε τα τέσσερα μικρά κομμάτια με νεράκι στο πλάι του σώματος για τα ποδαράκια της, το πέμπτο μικρό κομμάτι το κολλάμε για ουρά. Το μεγαλύτερο κομμάτι μεγέθους 5 εκ. το κολλάμε για κεφάλι. Τα κομμάτια ζύμης κολλάνε πολύ εύκολα αν βρέχουμε τα δάχτυλά μας σε νερό.

Το ίδιο θα κάνουμε και με τις σταφίδες, που θα χρησιμοποιήσουμε για τα «μάτια».  Τις βρέχουμε λίγο για να κολλήσουν καλά και να μην καούν στο ψήσιμο.

Για το στόμα της χελώνας  κόβουμε με ένα ψαλίδι το ζυμαράκι μας.

Σκεπάζουμε και αφήνουμε 30'-45' να φουσκώσει, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 C. στο δεύτερο ράφι της κουζίνας μας για 35 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσει.

Όταν η «χελώνα» μας είναι έτοιμη, τη γεμίζουμε με ό,τι σαλάτα θέλουμε και σερβίρουμε!!!