ΑρχικήΠοτάΛικέρ

Υλικά

  • 600 γραμ. βατόμουρα
  • 700 ml. τσίπουρο ή ούζο
  • 100 γραμ. ζάχαρη
  •  1 ξύλο κανέλλας (προαιρετικά)

Για το σιρόπι

  • 350 γραμ. ζάχαρη
  • 300 ml. νερό
  • χυμό από ½ λεμόνι

Εκτέλεση

Πλένουμε πολύ καλά τα βατόμουρα και τα βάζουμε σε τρυπητό να στραγγίξουν. Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα, δεν χρειάζεται. Δεν έχουν ωστόσο το ίδιο αποτέλεσμα.

Τα βάζουμε σε καθαρό στεγνό βάζο που κλείνει αεροστεγώς.  Ρίχνουμε τα 100 γραμμάρια ζάχαρη, βάζουμε την κανέλλα (αν θέλουμε) και γεμίζουμε με το τσίπουρο.  Ανακινούμε λίγο το βάζο και το αφήνουμε στον ήλιο για 25 - 30  μέρες.

Τις πρώτες μέρες, το κουνάμε ελαφρά καθημερινά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, κι έπειτα μία - δυο φορές την εβδομάδα. Μετά από 30 μέρες περίπου, είμαστε έτοιμοι για το επόμενο στάδιο.

Τότε,βάζουμε σε μια κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε για 3'- 4' λεπτά, από την ώρα που θα πάρει βράση.

Ένα λεπτό πριν το τέλος, ρίχνουμε το χυμό του λεμονιού.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι μας να κρυώσει τελείως. Σε ένα σουρωτήρι τοποθετούμε από πάνω ένα πανί ή τουλπάνι. Ρίχνουμε το ποτό με τα βατόμουρα και στραγγίζουμε πολύ καλά, σφίγγοντας το πανί για να βγει όσο περισσότερος χυμός. Το σουρώνουμε ξανά από πιο λεπτή σήτα μέχρι να μην μείνουν καθόλου υπολείμματα. Βάζουμε ξανά στο βάζο το ποτό, προσθέτουμε το σιρόπι, κλείνουμε το βάζο και το αφήνουμε σε σκοτεινό μέρος για 4-5 μέρες, κουνώντας το καθημερινά πάνω κάτω. Το σερβίρουμε σκέτο ή με πάγο.