ΑρχικήΠοτάΤσίπουροΜεζέδες για τσίπουρο

Υλικά 

  • 120 γραμ. (περ.) αβγά ρέγκας (τα αβγά από μια ρέγκα)
  • ½ λευκό κρεμμύδι ή 2 κοκκάρια (προσοχή: όχι κρεμμύδι που να είναι πολύ αψύ)
  • 2 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί
  • 2 ½ – 3 κ.σ. χυμό λεμόνι
  • 120 ml ελαιόλαδο
  • 1 φλυτζάνι (γεμάτο) μουσκεμένη ψίχα ξερού ψωμιού ολικής ή ζυμωτού, στραγγισμένη καλά

Eκτέλεση 

Προετοιμάζουμε την ρέγκα: Φορώντας κατά προτίμηση γάντια ώστε να μην μυρίσουν υπερβολικά τα χέρια μας, βγάζουμε και καθαρίζουμε τα αβγά της ρέγκας. Με μυτερό και κοφτερό μικρό μαχαίρι κάνουμε μια τομή στην κοιλιά της ρέγκας από το ορθόν προς το κεφάλι, προσέχοντας να κόψουμε μόνο το δέρμα και όχι τις 2 αβγοθήκες που είναι μέσα στη κοιλιά.

Στη συνέχεια αφαιρούμε τις αβγοθήκες και με το μαχαίρι καθαρίζουμε όλες τις φλέβες και -κατά το δυνατόν- τις μεμβράνες που υπάρχουν επάνω τους.

Διαλέγουμε ιδανικά ένα ξερό κομμάτι ψωμιού (θα χρειαστούμε περίπου το 1/3 από ένα καρβέλι μισού κιλού) ολικής ή σταρένιο ζυμωτό και το μουσκεύουμε σε ένα μπολ. Αφαιρούμε την κόρα με μαχαίρι και το στραγγίζουμε πολύ καλά.

Ετοιμάζουμε τη ρεγκοσαλάτα: Περνάμε το κρεμμύδι στο μπλέντερ μέχρι να ψιλοκοπεί. Ρίχνουμε το ξίδι, τα αυγά της ρέγγας και λίγο λάδι και τα κτυπάμε μαζί για λίγα δευτερόλεπτα να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε την ψίχα του ψωμιού και σιγά-σιγά το υπόλοιπο λάδι και το λεμόνι χτυπώντας για μισό με 1 λεπτό. Δοκιμάζουμε και φέρνουμε την γεύση της ρεγκοσαλάτας να είναι όσο όξινη μας ταιριάζει.

Την βάζουμε σε κλειστό σκεύος στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, να δέσει πριν την σερβίρουμε. Η παραμονή στο ψυγείο βοηθά επίσης να φύγει η κάπως επιθετική μυρωδιά του κρεμμυδιού, που βγάζει η ρεγκοσαλάτα όσο ακόμη είναι στο στάδιο της παρασκευής, αλλά υποχωρεί μετά τη ψύξη.

Πηγή :  pandespani.com