ΑρχικήΠοτάΤσίπουροΜεζέδες για τσίπουρο

Υλικά

  • 1 κιλό  χταπόδι 
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 ολόκληρο κρεμμύδι
  • 2-3 φύλλα δάφνης
  • 1-2 καρότα ολόκληρα
  • 2 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες
  • κόκκους μαύρου πιπεριού
  • ½ ποτήρι του νερού ξύδι και λευκό κρασί
  • 2 μεγάλες ντομάτες ξεσποριασμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 αγγουράκι ψιλοκομμένο
  • 3 κ.σ. κάππαρη ξαρμυρισμένη
  • ½ φλιτζάνι μαϊντανό
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης κομμένες σε κύβους

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε την κουκούλα του χταποδιού και αφαιρούμε την πέτσα του. Το πλένουμε πολύ καλά. Βάζουμε το χταπόδι σε κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά, και το αφήνουμε μέχρι να βράσει και να μαλακώσει, προσθέτοντας κατά διαστήματα ελάχιστο νερό γιατί το χταπόδι βγάζει από μόνο του. Δεν το αλατίζουμε καθόλου.

Όταν δούμε ότι είναι έτοιμο, αφού έχει βράσει και έχει μαλακώσει, σουρώνουμε το ζουμί και κόβουμε το χταπόδι σε κομμάτια.

Όταν κρυώσει αρκετά το ζουμί, ρίχνουμε μέσα σε αυτό το χταπόδι, το ελαιόλαδο και το ξύδι.

Το αφήνουμε για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και το ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, την πιπεριά Φλωρίνης τουρσί κομμένη σε κύβους, την κάππαρη, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την ντομάτα και το φρέσκο αγγουράκι κομμένο σε κύβους. Το «βρέχουμε» με ελαιόλαδο και ξύδι και σερβίρουμε.