Αρχική

ΛΑΓΑΝΑ

Υλικά

  • 500ml χλιαρό νερό
  • 1 κ.γ. ζαχαρη
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 750γρ αλεύρι για ψωμί
  • 1 κούπα σουσάμι 

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνουμε ½ κούπα χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Αφήνουμε το μείγμα να σταθεί και να αρχίσει να κάνει στην επιφάνεια φουσκάλες.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Σχηματίζουμε με λακούβα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο και το μείγμα της μαγιάς.

Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μια απαλή και ελαστική ζύμη. Μπορεί να χρειαστεί είτε λίγο νερό επιπλέον είτε λίγο αλεύρι. Πλάθουμε την ζύμη σε μπάλα, την τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την σκεπάζουμε με μια νωπή βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Όταν φουσκώσει η ζύμη τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτι και την πλάθουμε δίνοντάς της το χαρακτηριστικό σχήμα της λαγάνας. Την τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και πασπαλίσει με το 1/3 της ποσότητας του σουσαμιού και αφήνουμε να φουσκώσει.

Μόλις οι λαγάνες μας φουσκώσουν τις πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο σουσάμι και πιέζουμε την επιφάνειά τους με τα δάχτυλά μας ώστε να δημιουργήσουμε λακουβάκια.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς για 30 με 40 λεπτά. 

 

ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

  • 4 μελιτζάνες φλάσκες
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 120ml ελαιόλαδο
  • 30ml ξύδι λευκό 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στα κάρβουνα, σε ένα γκαζάκι ή στο γκριλ του φούρνου μέχρι να μαυρίσει πολύ καλά η φλούδα τους. Στη συνέχεια τις κόβουμε στη μέση και με ένα κουτάλι αδειάσουμε σε ένα τρυπητό σκεύος τη σάρκα τους. Αλατίζουμε ελαφρώς και αφήνουμε τις μελιτζάνες να στραγγίσουν για 10 λεπτά.

Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το σκόρδο, το ξύδι και τη σάρκα από τις μελιτζάνες αφού πρώτα την πολτοποιήσουμε καλά με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε καλά και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλάτι. 

 

ΤΑΡΑΜΟΣΑΛΑΤΑ

Υλικά

  • 100γρ λευκό ταραμά
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • ½ κιλό ψίχα ψωμιού μουσκεμένη σε νερό και καλά στραγγισμένη 

Εκτέλεση

Ρίχνουμε στο μπλέντερ το  κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και τον ταραμά και αλέθουμε καλά μέχρι το κρεμμύδι να γίνει αλοιφή.

Προσθέτουμε σιγά – σιγά την ψίχα του ψωμιού και συνεχίζουμε μέχρι το μείγμα μας να είναι λείο.

Τέλος καθώς το μπλέντερ δουλεύει στην χαμηλή ταχύτητα ρίχνουμε σε συνεχή και μικρή ροή ρο ελαιόλαδο μέχρι η ταραμοσαλάτα να αφρατέψει και να γίνει λεία σαν αλοιφή. 

 

ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ

Υλικά 

  • 1 κιλό φρέσκα ( ή κατεψυγμένα καλαμάρια )
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα σε ροδέλες ( και το πράσινο μέρος τους )
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 κουταλιές της σούπας μάραθο ( ή άνηθο )
  • 2 ντομάτες φρέσκιες τριμένες ή μισό κουτί κονκασέ
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ρύζι για πιλάφι
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί αρετσίνωτο
  • Αλάτι 
  • Πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα καλαμάρια. Βγάζουμε το «κόκκαλο», κόβουμε  τα πλοκάμια και τα κρατάμε στην άκρη. Πλένουμε τα καλαμάρια και τα αφήνουμε σε ένα τρυπητό να στραγγίξουν.

Στο μεταξύ, ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά της γέμισης. Προσθέτουμε λίγο λευκό κρασί και τα σοτάρουμε. Προσθέτουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 5-7 λεπτά. 

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και να πιεί το νερό του. Στη συνέχεια, γεμίζουμε τα καλαμάρια, βάζοντας σε κάθε ένα μία οδοντογλυφίδα για να «κλείσει» και να μην χυθεί η γέμιση. 

Τα τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα με φαρδύ πάτο το ένα δίπλα στο άλλο. Τους προσθέτουμε ένα ποτήρι βραστό νερό και μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15 λεπτά. Δοκιμάζουμε με μία οδοντογλυφίδα αν έχουν βράσει. Αν όχι, προσθέτουμε λίγο ακόμη βραστό νερό.  

 

ΜΥΔΟΠΙΛΑΦΟ

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μύδια (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κούπα λευκό ημίξηρο κρασί
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • 1 κούπα ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 3 κούπες ζωμό λαχανικών μαζί με το ζωμό από τα μύδια, ζεστό
  • Αλάτι  & πιπέρι
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μύδια, πετάμε τα σπασμένα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό σκεύος.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τα μύδια και το κρασί, κεπάζουμε το τηγάνι  και αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν και να βγάλουν τους χυμούς τους για 5 με 6 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Στη συνέχεια στραγγίζουμε τα μύδια, κρατάμε 6 – 7 μύδια με το κέλυφος και το ζωμό και από τα υπόλοιπα βγάζουμε την ψίχα τους και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε το ρύζι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέτουμε την ντομάτα και αφήνουμε το ρύζι να πιει τα υγρά του. Σιγά –σιγά αρχίζουμε να προσθέτουμε με μια κουτάλα ζωμό προσέχοντας να απορροφήσει το ρύζι τον ζωμό πριν ρίξουμε άλλον.

Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο προσθέτουμε τα μύδια και το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε. 

 

ΜΥΔΙΑ ΑΧΝΙΣΤΑ

Υλικά

  • 1 ½ κιλό μύδια με το κέλυφος (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
  • 1 κούπα λευκό ημίξηρο κρασί
  • Χυμό από ½ λεμόνι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 30ml ελαιόλαδο 

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα μύδια, πετάμε τα σπασμένα και τα αφήνουμε να στραγγίσουν σε ένα τρυπητό σκεύος.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα μύδια, περιχύνουμε με το κρασί και σκεπάζουμε το τηγάνι Αφήνουμε τα μύδια να αχνιστούν και να βγάλουν τους χυμούς τους για 5 με 6 λεπτά.

Αποσύρουμε από τη φωτιά, ξεσκεπάζουμε το τηγάνι και πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν. Περιχύνουμε με το χυμό λεμονιού, πασπαλίζουμε με λίγο φρέσκο κρεμμυδάκι και σερβίρουμε ζεστά.

 

ΓΑΡΙΔΕΣ ΒΡΑΣΤΕΣ

Υλικά

  • 1 ½ κιλό γαρίδες μικρές
  • ½ κούπα νερό
  • ½ κούπα ούζο
  • Λεμόνι για το σερβίρισμα 

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό, το ούζο και τις γαρίδες και τις αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια θερμοκρασία για 6 – 7 λεπτά. Σερβίρουμε με φρέσκο χυμό λεμονιού.

 

ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΕΣ ΚΑΙ ΚΥΔΩΝΙΑ

Υλικά

  • 1 κιλό φρέσκα κυδώνια και γυαλιστερές

Εκτέλεση

Σε μια πιατέλα σερβίρουμε τις γυαλιστερές και τα κυδώνια, με φρέσκα λεμόνια. Με ένα μικρό μαχαιράκι ανοίγουμε τα όστρακα και τα περιχύνουμε με τον χυμό από τα λεμόνια. Αν κουνηθούν είναι κατάλληλα για κατανάλωση αν όχι τα πετάμε.

  

ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΤΟΥ ΨΑΡΑ

Υλικά 

  • 1 πακέτο λιγκουίνι
  • 400 γραμμ. όστρακα και θαλασσινά ( μύδια, στρείδια, αχιβάδες κα )
  • 200 γραμμ. γαρίδες μικρές ( ή 5-6 μεγάλες )
  • 300 γραμμ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες 
  • 450 γραμμ. ντομάτα κονκασέ 
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί αρετσίνωτο 
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο 
  • λίγος μαϊντανός 
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • πιπέρι 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε καλά τα θαλασσινά και κόβουμε σε λεπτές ροδέλες τα καλαμάρια.  Σε ένα βαθύ τηγάνι, με 2 κουταλιές ελαιόλαδο σοτάρουμε το σκόρδο. Προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα όστρακα και τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά με κλειστό το καπάκι του τηγανιού. Αν βάλουμε όστρακα, πετάτε όσα δεν ανοίξουν. 

Τα βγάζουμε από το τηγάνι και προσθέτουμε το καλαμάρι κομμένο σε ροδέλες και τις γαρίδες και τις σοτάρουμε για λίγα  λεπτά.

Προσθέτουμε το κρασί, το αφήνουμε να εξατμιστεί για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κονκασέ. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου ένα τέταρτο. Μόλις μαγειρευτούν, προσθέτουμε τα όστρακα και το μαϊντανό. 

Στο μεταξύ, βράζουμε τα λιγκουινι και τα μεταφέρουμε στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε αμέσως.  

 

Μύδια με λευκό κρασί

Υλικά 

  • 1 συσκευασία μύδια με το κέλυφος 
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο  κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 2 κουταλιές της σούπας πάστα ντομάτας
  • 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
  • 2 κουταλάκια του γλυκού φρέσκα φύλλα θυμαριού
  • Φέτες ψωμί  ψημένο (για το σερβίρισμα) 

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε λίγο  λάδι σε μια μεγάλη βαριά κατσαρόλα και  προσθέτουμε το κρεμμύδι, αλάτι και πιπέρι,  ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 5 λεπτά. Προσθέτουμε και  το σκόρδο  και ανακατεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Στη συνέχεια, προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και ανακατεύουμε για περίπου  2 λεπτά μέχρι ν αρχίσει να σκουραίνει. Προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε  μέχρι το υγρό να μειωθεί ελαφρώς, για περίπου 1 λεπτό.

Προσθέτουμε τα μύδια και ½ φλιτζάνι νερό στην κατσαρόλα, σκεπάζουμε  και μειώνουμε τη θερμότητα. Ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι ν ανοίξουν τα μύδια για περίπου 10 λεπτά.                            (Προσοχή! Όσα δεν ανοίξουν τα πετάμε ).  Σερβίρουμε τα μύδια με το ζουμί τους σε μπολ, πασπαλισμένα με θυμάρι και συνοδεύουμε με μία φέτα χωριάτικο ψωμί ψημένο.  

 

ΜΥΔΙΑ ΤΗΓΑΝΗΤΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ

Υλικά

  • ½ κιλό κατεψυγμένα και καθαρισμένα μύδια
  • 1 κουτάκι μπύρα
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις  όσο πάρει μέχρι να γίνει χυλός
  • Αλάτι - πιπέρι
  • Ηλιέλαιο 

Εκτέλεση

Ξεπαγώνουμε τα μύδια , τα πλένουμε και καθαρίζουμε σχολαστικά το χνούδι από το εσωτερικό τους.

Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν. Σε ένα μπολάκι αδειάζουμε την μπύρα ,το αλατοπίπερο και προσθέτουμε αλεύρι μέχρι να γίνει ένας χυλός  όχι πολύ πηκτός αλλά ούτε και αραιός.

Βουτάμε τα μύδια μέσα στον χυλό.

Με ένα κουτάλι της σούπας παίρνουμε 3-3 τα μύδια μαζί με χυλό και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Τα σερβίρουμε αμέσως ζεστά. 

 

ΧΤΑΠΟΔΙ ΞΥΔΑΤΟ

Υλικά

  • 1 χταπόδι περιπου 1 κιλό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 4 – 5 κόκκους μπαχάρι
  • 1 καρότο ψιλοκομμένο
  • 1 κούπα ξύδι από κόκκινο κρασί
  • 1 κούπα ελαιόλαδο 

Εκτέλεση 

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το χταπόδι μαζί με τη δάφνη και το μπαχάρι και το αφήνουμε να βράσει στους χυμούς του για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει καλά.

Το βγάζουμε από την κατσαρόλα και το κόβουμε σε κομμάτια. Το ρίχνουμε πάλι στην κατσαρόλα, μαζί με το ζουμάκι του, το ελαιόλαδο, το καρότο και το ξύδι και το αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά μέχρι αν εξατμιστεί το ξύδι.  Σερβίρουμε με τη σάλτσα του.

 

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙ ΣΟΥΠΙΑΣ

Υλικά

  • 3 – 4 σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια (κρατάμε το μελάνι τους)
  • 2 κούπες ρύζι για ριζότο
  • 2 καυτερές πιπερίτσες
  • 3 – 4 ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες
  • ½ κούπα λευκό κρασί
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • ½ κούπα ελαιόλαδο
  • Λιγό μαϊντανο ψιλοκομμένο 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε πολύ καλά τις σουπιές και τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε τη μια σκελίδα σκόρδο και και τις πιπερίτσες. Αφήνουμε να πάρει το λάδι το άρωμα και τα αφαιρούμε.

Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι το σουπιές και το μελάνι τους και τις τσιγαρίζουμε. Ρίχνουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε διαρκώς. Προσθέτουμε το κρασί και 2 κούπες νερό. Μόλις πάρει βράση ρίχνουμε και τις ντομάτες. Όταν χρειαστεί προσθέτουμε νερό μέχρι να βράσει το ρύζι.

Όταν είναι έτοιμο το αποσύρουμε από τη φωτιά και το σερβίρουμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε στο μπλέντερ το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το σκόρδο και τα πολτοποιούμε. Περιχύνουμε το ριζότο και σερβίρουμε. 

 

ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΓΙΑΛΑΝΤΖΙ

Υλικά 

  • 250 γρ αμπελόφυλλα φρέσκα, τρυφερά ή συντηρημένα σε βάζο.
  • Για τη γέμιση
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ρύζι καρολίνα
  • 1 φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο  για τη γέμιση και 1 φλυτζάνι για το τέλος
  • 1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
  • 1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 12 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα στο multi
  • 1 κουταλιά της σούπας αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • πιπέρι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
  • χυμό από 1,5  λεμόνια 
  • Επιπλέον στην κατσαρόλα
  • 1 φλυτζάνι ελαιόλαδο 
  • Χυμό ενός λεμονιού και ψιλοκομμένες φέτες λεμονιού 

Εκτέλεση

Μέσα σε μικρή κατσαρόλα και σε σιγανή φωτιά βάζω 2 κούπες νερό και αχνίζω τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν και να πιούν τα ζουμιά τους (η αυθεντική  συνταγή άρχιζε με σωτάρισμα σε ελαιόλαδο αλλά εγώ το άλλαξα για να γίνουν πιο ελαφριά).

Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματίζω για 5’ σε βραστό νερό. Αν είναι από βάζο προσέχω να είναι πολύ τρυφερά.

Όταν γίνουν τα κρεμμύδια ανακατεύω όλα τα υλικά της γέμισης σε μεγάλο μπολ και γεμίζω τα αμπελόφυλλα (περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση για κάθε αμπελόφυλλο).

Στον πάτο της κατσαρόλας στρώνω 2 στρώσεις αμπελόφυλλα και μετά αρχίζω να τοποθετώ τους ντολμάδες. Βάζω όχι περισσότερο από 2,5 στρώσεις στην κατσαρόλα. Τα ραντίζω με το 2ο φλιτζάνι λάδι και το χυμό ενός λεμονιού και τοποθετώ ανάμεσα τους φέτες λεμονιού. Σκεπάζω με αμπελόφυλλα και ένα πιάτο που να τα καλύπτει. Προσθέτω μισό φλιτζάνι νερού χλιαρό. 

Βάζω αρχικά σε δυνατή φωτιά να πάρουν μια βράση. Χαμηλώνω τη φωτιά (στο 1, σε κλίμακα 1-3) και τα αφήνω να ψηθούν και να μείνουν με το λάδι τους (περίπου 1 ώρα). 

Ελέγχω μήπως χρειαστούν λίγο νερό ακόμα. Σβήνω τη φωτιά και τα αφήνω να κρυώσουν. Πριν σερβιριστούν πρέπει να έχουν μείνει 1-2 μέρες. Τρώγονται σε θερμοκρασία δωματίου.

 

ΧΑΛΒΑΣ ΣΙΜΙΓΔΑΛΕΝΙΟΣ

Υλικά

  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο ( ή ¾ ελαιόλαδο και ¼  σπορέλαιο)
  • 2 ποτήρια σιμιγδάλι χοντρό ( ή 1 ½  ποτήρι χοντρό και ½  ποτήρι λεπτό )
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 4 ποτήρια νερό 
  • κανέλλα σκόνη
  • αμύγδαλα
  • κουκουνάρια ( προαιρετικά )
  • σταφίδες ξανθές ( προαιρετικά )  

Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, προσέχοντας πολύ να μην καούμε γιατί στην πορεία το σιμιγδάλι ανεβάζει μεγάλη θερμοκρασία. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά  και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε. 

Στο μεταξύ, φτιάχνουμε το σιρόπι, με τον κλασσικό τρόπο. Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη ( αν θέλουμε βάζουμε και μία δύο πορτοκαλόφλουδες για άρωμα ) και όταν δέσει το βγάζουμε από τη φωτιά. 

Όταν πάρει το χρώμα που μας αρέσει ( προσοχή, δεν πρέπει να σκουρύνει πολύ, αλλά να παραμείνει ξανθός ), αρχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το σιρόπι, ανακατεύοντας διαρκώς.

Εδώ είναι η στιγμή που χρειάζεται μεγάλη προσοχή για να μην καούμε. Είναι προτιμότερο να φοράμε γάντι πάνινο και να χρησιμοποιούμε μακριά ξύλινη κουτάλα, γιατί όταν αρχίσει και κοχλάζει, πετάει και καίει!!

Ο χαλβάς είναι έτοιμος όταν ξεκολλάει  από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και όταν η κουτάλα, καθώς τη γυρίζουμε, αφήνει πίσω της αυλάκια. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα καβουρδισμένα, τις σταφίδες και τα κουκουνάρια, αν θέλουμε.

Τον αφήνουμε να κρυώσει λίγο και  τον αναποδογυρίζουμε σε φόρμα, κατά προτίμηση που να ανοίγει από πάνω. Μόλις κρυώσει τελείως, τον αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με κανέλα.  

 

ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Υλικά 

  • 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
  • 400 γραμ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 400 γραμ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
  • 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα 
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλο
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
  • 3 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. σούπας καστανή ακατέργαστη ζάχαρη (προαιρετικά)
  • 1 ½ κούπα ελαιόλαδο
  • Για το μέλωμα
  • 150 γραμ. μέλι
  • 950 γραμ. ζάχαρη
  • 600 γραμ. νερό
  • 1 ξύλο κανέλλα
  • 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
  • ½ λεμόνι (τη φλούδα του)

Εκτέλεση

Χοντροκόβουμε τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη. Στη συνέχεια, βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το ελαιόλαδο σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε πολύ καλά.

Παίρνουμε το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο). Το λαδώνουμε καλά, μέσα και στα πλάγια και στρώνουμε 6 φύλλα, (αν χρησιμοποιήσουμε το στρογγυλό, τα στρώνουμε ακτινωτά), λαδώνοντας το καθένα που βάζουμε πολύ καλά, αλλά χωρίς ελαιόαλαδο.

Μ᾿ ένα κουτάλι, ή με το χέρι μας, σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνουμε επάνω ένα φύλλο, φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω - γύρω, (το διπλώνουμε όπου περισσεύει) και το λαδώνουμε.

Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο,  βάζοντας φύλλο – λαδωμένα - γέμιση, φύλλο - λαδωμένα - γέμιση, μέχρι να βάλουμε 8 φύλλα. Στη συνέχεια, τοποθετούμε από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μας έχουν μείνει, λαδώνοντας τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού. 

Μ᾿ ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μας, φτιάχνοντας ρόμβους ή τριγωνικά κομμάτια.

Προσέχουμε ώστε το μαχαίρι μας να φτάνει μέχρι τη μέση και όχι μέχρι τον πάτο του ταψιού. Σε κάθε σχηματισμένο κομμάτι καρφώνουμε από ένα γαρύφαλλο.

Το περιχύνουμε με το ελαιόλαδο μας έχει μείνει και τα ραντίζουμε με μπόλικο νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου,  μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μας. 

Το αφήνουμε να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξουμε το σιρόπι.

Το σιρόπι

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά μας και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζουμε για 4'. 

Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνουμε καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού. Αφήνουμε το γλυκό για τουλάχιστον μία ώρα πριν το κόψουμε, προκειμένου να απορροφήσει όλο το σιρόπι.