ΑρχικήΣεφ

Πρωτοποριακός, πολυτάλαντος και  αεικίνητος, ο γνωστός σεφ Βασίλης Καλλίδης ταράζει συχνά πυκνά τα νερά με τις ιδέες που υλοποιεί. Δεν διστάζει να αφήσει «τη ζεστασιά» του τηλεοπτικού πλατώ για να μαγειρέψει στην καρδιά της λαχαναγοράς, αλλά και να ταξιδέψει μέχρι το μακρινό Χονγκ Κόνγκ για να μάθει από τους σπεσιαλίστες του είδους εξωτικές συνταγές και στη συνέχεια να μας τις αποκαλύψει! Τον βρήκαμε στο Uberness, το pop up εστιατόριό του στο Ρέντη, να επιβλέπει το ψήσιμο των χάμπουργκερ, ψωνίζοντας ταυτόχρονα μανιτάρια από το διπλανό μανάβικο για το κυριακάτικο τραπέζι που είχε ετοιμάσει στους φίλους του. Η συνέντευξη μαζί του, ήταν απολαυστική : 

Όπως μας εξομολογείται, ο Βασίλης Καλλίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 σε μία οικογένεια από μερακλήδες γονείς που μαγείρευαν όλη μέρα. Κάπως έτσι του «μπήκε το μικρόβιο» του καλού φαγητού. Η πορεία του ήταν η αναμενόμενη, αλλά μέσα από εξωτικές διαδρομές… Σπούδασε μάγειρας στη Θεσσαλονίκη, και αμέσως μετά, αντί να ακολουθήσει την κλασσική οδό, έκανε την «επανάστασή»,  ταξιδεύοντας σε όλον τον κόσμο. Εκανε μια μεγαλύτερη στάση στον γαστρονομικό παράδεισο της γαλλικής πρωτεύουσας, το  Παρίσι και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα.  Το 2005 άνοιξε, μαζί με τον συνεταίρο του το εστιατόριο «Ανετον» στο Μαρούσι, το οποίο αποτέλεσε γαστρονομικό γεγονός όχι μόνο για τα βόρεια προάστια, αλλά γενικότερα για τους λάτρεις του καλού φαγητού, αφού ο Βασίλης Καλλίδης άλλαζε συχνά το μενού του, τολμώντας να χρησιμοποιήσει υλικά και συνδυασμούς, μέχρι τότε ασυνήθιστους για τους πολλούς. Δεν είναι τυχαίο ότι το εστιατόριο πήρε πολλά βραβεία και διακρίσεις στα επόμενα πολλά χρόνια. 

Τρία χρόνια μετά το άνοιγμα του «Ανετον» ο Βασίλης Καλλίδης μπήκε στον κόσμο της τηλεόρασης! Τον «ανακάλυψαν» από τον τηλεοπτικό σταθμό Mega και είχαν δίκιο διότι τον περίμενε λαμπρή καριέρα στον τομέα του! Αλλωστε, η Ελένη Μενεγάκη, με τα επιφωνήματα θαυμασμού όταν δοκίμαζε τις συνταγές του, του έδωσε ένα σίγουρο διαβατήριο για μια μελλοντική τηλεοπτική καριέρα. Γιατί αυτή της μαγειρικής, την είχε από μόνος του. 

Επόμενο βήμα «σταθμός» για τον γνωστό σεφ, το Ubernes, το self-service μαγαζί, με ημερομηνία λήξης, avant-garde διάθεση στην καρδιά της αγοράς του αγοράς του Ρέντη!. Ο επισκέπτης εκπλήσσεται ευχάριστα φτάνοντας στο pop up εστιατόριο, το οποίο στεγάζεται σε ένα παλιό εργοστάσιο κρέατος, κυριολεκτικά ανάμεσα στις νταλίκες και τα μανάβικα και σερβίρει φαγητά από όλον τον κόσμο. Τη μία μέρα ιαπωνικό ράμεν, την άλλη τσίλι κονκάρνε  και την τρίτη λαχταριστό χάμπουργκερ και πεντανόστιμη κολοκυθόσουπα.  

Στο κέντρο του εστιατορίου, μια φωτεινή πινακίδα μετράει αντίστροφα τα λεπτά του χρόνου που απομένουν μέχρι να συμπληρωθεί ο χρόνος και να ολοκληρώσει τον κύκλο του η pop up επιχείρηση. Οι πελάτες ζητούν να «παγώσει ο χρόνος» και να μην κλείσει. Ιδωμεν…

Στο μεταξύ, όπου νάναι ανοίγει το Pink Flamingo, στην οδό Σκούφου, στο Σύνταγμα. Θα είναι ένα μικροσκοπικό ασιατικό εστιατόριο, που θα σερβίρει αποκλειστικά Ντιμ Σαμ, τα θεϊκά κινέζικα «πιτάκια».  

Επαγγελματίας μέχρι «το μεδούλι» ο Βασίλης Καλλίδης ταξίδεψε μέχρι το μακρινό Χονγκ Κόνγκ, αναζήτησε κινέζους σεφ, σπεσιαλίστες στα θεϊκά αυτά «πιτάκια»,  έγινε για λίγο «μαθητής» τους, μπήκε σε σπίτια, δοκίμασε, μαγείρεψε και μοιράστηκε μυστικά και επέστρεψε στην Ελλάδα δριμύτερος και αποφασισμένος να διαδώσει τη φήμη των Ντιμ Σαμ στη χώρα μας. Το όλο εγχείρημα είναι πρωτοποριακό και στηρίζεται κυρίως στη φιλοσοφία «to go» αφού θα έχει ελάχιστα τραπέζια…

Ο πολυπράγμων σεφ, όμως, δεν σταμάτησε εδώ! Αξιοποίησε την παρουσία του στην Κίνα για να κάνει «τον πιλότο» της πρώτης εκπομπής μιας νέας τηλεοπτικής σειράς που φιλοδοξεί να μεταφέρει τη γνώση της ελληνικής κουζίνας κυριολεκτικά στα πέρατα της γης! Στον «πιλότο» της πρώτης εκπομπής, ο Βασίλης Καλλίδης μαγειρεύει ελληνικές συνταγές στους δρόμους του Χονγκ Κόνγκ και μοιράζεται με τους Κινέζους μυστικά των ελληνικών προϊόντων.