ΑρχικήΣεφ

Πριν από τρία χρόνια,  το περιοδικό ΤΙΜΕ συμπεριέλαβε τον Alex Atala στον κατάλογο των εκατό ανθρώπων που ασκούν  τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. 

Ο κορυφαίος Βραζιλιάνος σεφ απέκτησε τη φήμη του μεταμορφώνοντας τα παραδοσιακά βραζιλιάνικα πιάτα και προσαρμόζοντας γαλλικές και ιταλικές τεχνικές γαστρονομίας στα βραζιλιάνικα συστατικά. ΄Εχει ιδρύσει ένα Ινστιτούτο που, όπως λέει, έχει σκοπό να φέρει τον άνθρωπο πιο κοντά στο φαγητό και βασίζεται στην άποψη ότι η τροφή μας είναι ο πολιτισμός μας. Στόχος του είναι να αναδείξει και να προστατέψει τη βιοποικιλότητα αλλά και να διευρύνει τον κατάλογο των τοπικών προϊόντων για τους σεφ αλλά και τους καταναλωτές. Σχεδιάζει στρατηγικές που θα αξιοποιήσουν στο μέγιστο φυσικά συστατικά, εν πολλοίς άγνωστα στο ευρύ κοινό, τα οποία εκτός από πολύ νόστιμα είναι και εξαιρετικά υγιεινά. Με άλλα λόγια, ο Alex Atala έχει βάλει σκοπό της ζωής του να κάνει γνωστά στον κόσμο τα «θαύματα» που κρύβονται στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Και το κάνει, συνεργαζόμενος με ιθαγενείς, κυρίως γυναίκες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με τρόπο που δεν θα πλήττει το περιβάλλον. 

Αta, όπως ονομάζεται το Ινστιτούτο, στη γλώσσα των Iνδιάνων Γκουαρανί, σημαίνει Φωτιά. Ένα στοιχείο, που εκτός από καταστροφή, γίνεται καταλύτης για να βγει μέσα από κάποια συστατικά, κάτι νέο. Το Ινστιτούτο επισκέπτονται συχνά σεφ από όλον τον κόσμο προκειμένου να εξερευνήσουν τις ιδιότητες και τις χρήσεις συγκεκριμένων προϊόντων. 

Ο Alex Atala έχει το εστιατόριο D.O.M στο Σάο Πάολο, το οποίο είναι στη λίστα με τα πενήντα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου. Το εστιατόριο προτείνει μία νέα γαστρονομική εμπειρία, διασώζοντας τις πιο αυθεντικές γεύσεις της βραζιλιάνικης γης. Εκεί θα βρει κάποιος την αρωματική ρίζα  priprioca, μαύρο ρύζι, κόκκινο ρύζι και μίνι ρύζι, αρωματικά βότανα, φαγώσιμα λουλούδια και βλαστάρια, το ζαμπού - ένα χόρτο που δίνει μια αίσθηση ηλεκτρισμού σε όλο το σώμα όταν το μασουλάς, το μπαρού - έναν ξηρό  καρπό ανάμεσα σε κάσιους και φυστίκι,  ακόμη και μυρμήγκια! 

www.eataly.com