ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΑιθιοπική κουζίνα

H αιθιοπική κουζίνα θεωρείται από τις πιο συναρπαστικές του κόσμου όχι μόνο για τους συνδυασμούς και τη μοναδικότητα των γεύσεων, αλλά και για την κουλτούρα που τη διακρίνει.

Ακόμα και ο τρόπος που σερβίρεται το αιθιοπικό φαγητό, σε μια κοινόχρηστη πιατέλα, έχει σχεδιαστεί για φέρει όλη την οικογένεια, όλη την παρέα στο ίδιο τραπέζι. Μάλιστα, έχουν δώσει και όνομα σ αυτό το μοίρασμα, που συχνά συναντά κανείς στην Αιθιοπία βλέποντας τον έναν να προσφέρει στον άλλον μια μπουκιά παραγεμισμένη injera. Το αποκαλούν gursha και είναι η κατακλείδα της γαστρονομικής αιθιοπικής κουλτούρας. 

Αν και εντελώς «ξένη» στους δικούς μας ουρανίσκους, η αιθιοπική κουζίνα και τα υλικά της μοιάζουν αρκετά με αυτά της ελληνικής, καθώς βασίζονται στη γη: δηλαδή στα όσπρια και στα λαχανικά. Η διαφορά τους ωστόσο έγκειται στο διαφορετικό μαγείρεμα, και κυρίως στην πληθωρική χρήση μπαχαρικών, τα οποία κυριολεκτικά τα μεταμορφώνουν! 

Από τα πιο γνωστά αιθιοπικά φαγητά είναι η πικάντικη φάβα (ater kik alicha wet), το μαγειρευτό κοτόπουλο με πιπέρι, ολόκληρα βρασμένα αυγά και πικάντικο βούτυρο (doro wat), το αρνί με κρεμμύδι, καυτερή πιπεριά και δενδρολίβανο (Yebek siga tibs) κα. 

Το αιθιοπικό φαγητό σερβίρεται σε μια πιατέλα γνωστή ως gebeta, μια μεγάλη κυκλική, συνήθως μεταλλική πιατέλα. Πάνω στη gebeta, τοποθετείται η injera, το αιθιοπικό ψωμί και από πάνω  τα διάφορα μαγειρευτά, κρεατικά, πουλερικά, λαχανικά και όσπρια, όλα το ένα δίπλα στο άλλο. 

Το BERBERE

Στην επίσημη γλώσσα της Αιθιοπίας, τα Αμαρικά, Berbere σημαίνει  «καυτερό» και  συγκεκριμένα, το κόκκινο πιπέρι (σκόνη ), που αναμεμειγμένο με άλλα μπαχαρικά,  αποτελεί τη βάση σχεδόν όλων των φαγητών, Κατά άλλους, το όνομα Berbere προέρχεται από το «papare»,  την πιπεριά στα Ge'ez, την αρχαία γλώσσα της Αιθιοπίας που στις μέρες μας χρησιμοποιείται μόνο στα γραπτά. Η πιπεριά τσίλι που αποτελεί τη βάση του Berbere  ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των  Solanaceae (οι nightshades) και των  Capsicum, στις οποίες εντάσσονται όλα τα είδη, από τις πιο ήπιες πιπεριές έως τις πιο καυτερές. 

Κάθε Αιθίοπας μάγειρας έχει τη δική του εκδοχή για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το λατρεμένο μείγμα του Berbere, ενώ η παράδοση της χώρας του προσδίδει τεράστιες «δυνάμεις»! Τέτοιες, που αν μια μέλλουσα νύφη δεν περνάει το τέστ του Βerbere, δεν είναι άξια να ολοκληρώσει το μυστήριο!  Ορισμένοι  περιλαμβάνουν στο μείγμα του Berbere  λιγότερο γνωστά μπαχαρικά όπως σπόρους Nigella, Ajwain, και korarima, ένα μπαχαρικό που φύεται στην Αιθιοπία. 

Σε κάθε περίπτωση, το Berbere  έχει ένα φωτεινό κόκκινο χρώμα,  είναι πολύ αρωματικό και γευστικό και ταιριάζει άψογα με  το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια,  ενώ αποτελεί βάση για τα βραστά, σούπες, τα δημητριακά και τα λαχανικά.

Η INJERA ( ΑΙΘΙΟΠΙΚΟ ΨΩΜΙ )

Πρόκειται στην κυριολεξία για βρώσιμο τραπεζομάντηλο, αφού το γεύμα ( όλα τα γεύματα ) τρώγεται σερβιρισμένο πάνω στην injera. 

Η injera γίνεται με teff, ένα δημητριακό με μικροσκοπικούς, στρογγυλούς κόκκους που ευδοκιμεί στα υψίπεδα της Αιθιοπίας. Το teff είναι πολύ θρεπτικό, και δεν περιέχει σχεδόν καθόλου γλουτένη. Η έλλειψη γλουτένης  καθιστά το teff ακατάλληλο για την παρασκευή άρτου, ωστόσο η Παρασκευή της  injera  βασίζεται στις ειδικές ιδιότητες της μαγιά που μέσα από τη διαδικασία της ζύμωσης προσδίδουν στο αιθιοπικό ψωμία  μια αέρινη, αφρώδη υφή, και επίσης μια ελαφρώς υπόξινη γεύση.