ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΑιθιοπική κουζίνα

Yλικά 

  • 2 φλιτζάνια σταρένιο αλεύρι
  • 2 κουταλιές της σούπας Berbere
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1/2 φλιτζάνι νερό
  • 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου 

Εκτέλεση

Προθερμάνουμε το φούρνο στους 180 C. 

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το Berbere, τη ζάχαρη και αλάτι. Προσθέτουμε σιγά σιγά το νερό και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει  μια παχιά πάστα. Βγάζουμε το μείγμα από το μπολ το και ζυμώνουμε σε  αλευρωμένη επιφάνεια για λίγα λεπτά για να σχηματιστεί μία σφικτή ζύμη. Προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε για ακόμα πέντε λεπτά. Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί σε ένα δροσερό μέρος για δέκα λεπτά.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια  μεγέθους μιας χούφτας και τα «κυλάμε» μέχρι να γίνουν λωρίδες με πάχος σαν το μικρό μας δάκτυλο. Κόβουμε τις λωρίδες με το ψαλίδι σε κομμάτια περίπου 4-5 εκατοστών.

Ζεσταίνουμε ένα  αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Καλύπτουμε το τηγάνι με μία στρώση από τις μικρές λωρίδες και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά από όλες τις πλευρές, 

Διαφορετικά, μπορούμε να τις τοποθετήσουμε σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα και να τα ψήσουμε  για είκοσι με τριάντα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία.

Υ.Γ. Σύμφωνα με τον πιο παραδοσιακό τρόπο παρασκευής των Dabo Kolo, ανακατεύουμε  το αλεύρι με  ζεστό νερό για να γίνει η ζύμη  και στη συνέχεια, βάζουμε τη ζύμη  σε ένα τηγάνι  και ανακατεύουμε  συνεχώς με ξύλινη κουτάλα μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται «μπαλλάκια». Μόλις ροδίσουν, τα βγάζουμε από τη φωτιά, τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή δοχεία.