ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΑιθιοπική κουζίνα

Υλικά 

  • 2 ½ έως 3 κιλά μπούτια και στήθη κοτόπουλου κομμένο σε κομμάτια 
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
  • 2 κουταλιές της σούπας  ΚΊΜΠΕ (  αιθιοπικό ζωϊκό βούτυρο με καρικεύματα ) ή κανονικό  βούτυρο
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 φλιτζάνια άσπρο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένοτζίντζερ
  • ¼ φλιτζάνι Berbere (δείτε τη συνταγή) 
  • 1½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί ανακατεμένο με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
  • 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
  • 4 βραστά αυγά

Εκτέλεση

Τοποθετούμε τα κομμάτια του κοτόπουλου σε ένα μπολ και ρίχνουμε το χυμό λεμονιού από πάνω. Τα αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το ΚΊΜΠΕ  ή το βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο σε μία φαρδιά κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα  σε χαμηλή φωτιά για 45 λεπτά.

Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, και 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο και συνεχίζουμε να σοτάρουμε για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέτουμε το Berbere και τις 2 υπόλοιπες κουταλιές της σούπας βούτυρο και σοτάρουμε  σε χαμηλή φωτιά για άλλα 30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Προσθέτουμε το κοτόπουλο, το ζωμό και το κρασί και αφήνουμε να πάρει βράση. Μειώνουμε τη θερμότητα και σιγοβράζουμε για 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα.

Αν μας αρέσει πιο καυτερό, προσθέτουμε  περισσότερο Berbere.  Προσθέτουμε τα βρασμένα αυγά και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για άλλα 15 λεπτά.

Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό με ψωμί injera ή ρύζι.