ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΓαλλική κουζίνα

Υλικά

  • 700 γραμ κρεμμύδια
  • 50 γραμ φρέσκο βούτυρο
  • 2 κουτ σούπας ελαιόλαδο
  • 50 γραμ αλεύρι
  • 1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Αλάτι, πιπέρι
  • για το σερβίρισμα
  • 6 φέτες ψωμί
  • 6 φλιτζ τσαγιού τριμμένη γραβιέρα

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε σε ροδέλες. Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα όλα τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε ανακατεύοντάς τα συνέχεια μέχρι να ροδίσουν χωρίς να καούν και να καραμελώσουν, για περίπου 20 λεπτά. 

Στη  μετά ρίχνουμε τα 50 γραμ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά . Στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για περίπου  ½ ώρα.

Εν τω μεταξύ φρυγανιάζουμε τις 6 φέτες ψωμί στο φούρνο και από τις 2 πλευρές.  Μοιράζουμε τη σούπα σε μπολ, αφού προηγουμένως βάλουμε στον πάτο τους από μία φέτα φρυγανισμένο ψωμί. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με τριμμένη γραβιέρα και ψήνουμε για 2-3 λεπτά στο φούρνο μέχρι να κάνει κρούστα το τυρί. Σερβίρουμε αμέσως!