ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΙσπανική κουζίνα

Yλικά

  • 1 κιλό αποξηραμένα  φασόλια fabada ή  lima 
  • 1/4 κιλό χοιρινό παστό
  • 10 φλιτζάνια νερό 
  • 1/2 κουταλάκι θρυμματισμένο σαφράν 
  • 225 γραμμ. ζαμπόν, κομμένο σε κύβους 
  • 225 γραμμ. ισπανικό λουκάνικο chorizo,  κομμένο σε φέτες 
  • 225 γραμμ. λουκάνικο  morcilla  κομμένο σε φέτες 
  • 1 φύλλο δάφνης 

Εκτέλεση 

Καλύπτουμε τα φασόλια με άφθονο ζεστό νερό και τα αφήνουμε να «φουσκώσουν»  όλη τη νύχτα.

Σε μία κατσαρόλα  με νερό  και αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το αλάτι και  το χοιρινό κρέας, και το αφήνουμε  να βράσει για 5 λεπτά και στη συνέχεα το στραγγίζουμε. 

Σε μία άλλη κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια τα οποία προηγουμένως έχουμε σουρώσει από το νερό. Προσθέτουμε 10 φλιτζάνια νερό, στη συνέχεια, αφήνουμε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Βράζουμε για 15 λεπτά, ξαφρίζοντας όταν χρειάζεται. Προσθέτουμε  το σαφράν, το αλάτι και  το χοιρινό κρέας και  σιγοβράζουμε για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα λουκάνικα  chorizo και morcilla και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ακόμα. Μειώνουμε τη θερμοκρασία σε χαμηλή, προσθέτουμε τη δάφνη, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια για  2 έως 3 ώρες, προσθέτοντας νερό αν χρειαστεί.

Όταν το φαγητό είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από το μάτι της κουζίνας, και το  αφήνουμε για 20 λεπτά πριν από το σερβίρισμα για να «σταθεί».