ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΙταλική κουζίνα

Αθήνα – Ρώμη = μιάμιση ώρα δρόμος!

της Ευαγγελίας Τσικρίκα

Ούτε που καταλαβαίνεις πότε προσγειώνεσαι στο αεροδρόμιο της πόλης, που πολλοί αποκαλούν «αιώνια πόλη». Καθόλου τυχαία δεν της έχει αποδοθεί αυτό το προσωνύμιο αφού πραγματικά η Ρώμη είναι ένα… ανοιχτό μουσείο. Παντού μνημεία από πολλές και διάφορες ιστορικές περιόδους! 

 «Μνημειώδης» όμως - μπορώ πια να το πω από… πρώτο χέρι  - είναι και η κουζίνα της! Να πας στη Ρώμη και να μη δοκιμάσεις το τρίπτυχο: «ζυμαρικά – πίτσα – ριζότο» , είναι σαν να έρθει τουρίστας στην Ελλάδα και να μη δοκιμάσει πίτα με γύρο! 

Ας  πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Η ιδέα ήταν απλή. Εφόσον μπορούμε να πάρουμε άδεια μίας εβδομάδας από τη δουλειά, ας πάμε κάπου στην Ευρώπη, σε μια πόλη που τουλάχιστον μία φορά στη ζωή σου πρέπει να πας… “A place to be”, όπως λέμε και σε απλά… ελληνικά!

Κάπως έτσι, ένα απόγευμα, στην αυγή του νέου χρόνου βρεθήκαμε σε ένα κομψό ξενοδοχείο κοντά στη Via Veneto, στο κέντρο δηλαδή της Ρώμης.

 Για πρώτη φορά δεν άνοιξα κανένα ταξιδιωτικό οδηγό, δεν «googl-αρα» τη λέξη “Rome” στον υπολογιστή, άκουσα όμως τους φίλους μου να μου περιγράφουν τη δική τους ταξιδιωτική εμπειρία (και ακολούθησα, άλλοτε τις συμβουλές τους, κι άλλοτε το ένστικτο…)

Όλοι, μα… όλοι, μου μίλησαν βέβαια για τα μνημεία που πρέπει κάποιος επισκέπτης να δει. 

Παράλληλα, όλοι, μα… όλοι, μου μίλησαν και για την ξεκουστή… «Ιταλική κουζίνα» που πρέπει να… απολαύσω, όπως είπαν,  «χωρίς τύψεις»!  

Και πράγματι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάστηκε καν να αμφιταλαντευτώ μεταξύ τύψεων και απόλαυσης, καθώς, όπως διαπίστωσα, η Ιταλική κουζίνα δεν είναι τόσο… «λιπαρή», όσο είχα ακούσει! 

Για παράδειγμα, λανθασμένα έχουμε στο μυαλό μας την καρμπονάρα με κρέμα !

Η αυθεντική, Ιταλική συνταγή της καρμπονάρα "σνομπάρει" την κρέμα γάλακτος. Ένας συνδυασμός ωμού αυγού (κυρίως το ασπράδι) με μπέικον και ελάχιστο λευκό κρασί δημιουργεί ένα αποτέλεσμα ακαταμάχητο, πολύ πιο γευστικό από την κρέμα, με λιγότερες θερμίδες και σίγουρα περισσότερη…  πρωτεΐνη!

Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας γνωρίσω κάποια εστιατόρια που είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ και σας προτείνω ανεπιφύλακτα!

BAR ROSATI

Ας ξεκινήσω όμως πρώτα από τον καφέ της, τον espresso. Καφές Ιταλικής προέλευσης  που πρωτοεμφανίστηκε στο Μιλάνο στις αρχές του 20ου αιώνα και πλέον είναι ένα… διεθνές ρόφημα. Οι «εραστές» του καφέ δεν έχουν γνωρίσει την απόλυτη… «ηδονή», αν δεν πιουν φρεσκοκομμένο εσπρέσο ή καπουτσίνο (που προσωπικά αγαπώ περισσότερο) σε ένα παραδοσιακό Ιταλικό espresso bar. 

Αν βρεθείτε στη Ρώμη, θα σας πρότεινα  ένα από τα πιο παλιά καφέ, στην καρδιά της πόλης, στην piazza dei Popolo (πλατεία του Λαού), και συγκεκριμένα το Bar Rosati Roma dal 1922. 

Εξαιρετική δε και η σοκολάτα του, αλλά και τα γλυκά του… Οι φίλοι μου θα σας προτείνουν ανεπιφύλακτα (μεταξύ άλλων) τα χειροποίητα σοκολατάκια, το τιραμισού και τη μηλόπιτα του. Εγώ θα σας πρότεινα μια… γωνίτσα παραδοσιακού πανετόνε.

Έτσι, για να μην παρασυρόμαστε από την αρχή ακόμη του ταξιδιού…! Εκτός κι αν έχεις ήδη περπατήσει όλο το κέντρο, υπολόγισε… 15 χλμ, οπότε μπορείς να κάνεις «αταξίες»! 

TARTUFI AND FRIENDS

Αν αγαπάς το μανιτάρι, τι καλύτερη επιλογή από το «Tartufi and Friends»; Ένα όμορφο, κλασάτο εστιατόριο στην οδό Borgognona 4e, στο κέντρο της πόλης, που ειδικεύεται στα μανιτάρια! Πρόταση της φίλης Ελευθερίας, η οποία έχε συνδυάσει τα ταξίδια της στη Ρώμη με αυτό το μέρος!

Δεν υπάρχει πιάτο σε αυτό το μαγαζί που να μην έχει τρούφα, δηλαδή tartufo, όλων των χρωμάτων και ποικιλιών… 

RISTORANTE AL 34

Θα ήθελα όμως να σας γνωρίσω κι ένα παραδοσιακό Ιταλικό εστιατόριο, σαν αυτά που στην Αθήνα συναντά κανείς στην Πλάκα. Είναι το σωστό μέρος για να δοκιμάσεις όποιο ιταλικό πιάτο μπορείς να φανταστείς… Και φυσικά, αυθεντική Ιταλική πίτσα! 

Πριν φύγουμε από τη Ρώμη, ρίξαμε και ένα κέρμα στην περίφημη FontanaDi Trevi, κάναμε και τις ανάλογες ευχές, και.... επόμενος σταθμός η Φλωρεντία!

Μια πόλη βγαλμένη από τις σελίδες παραμυθιού, που όσο και να σου περιγράψει κανείς τι πρόκειται να αντικρίσεις, σίγουρα η περιγραφή ωχριά μπροστά στην πραγματικότητα. Μια πόλη «θησαυρός» με παλάτια, υπέροχα κτίρια, ρομαντικές γέφυρες και μοναδικά ηλιοβασιλέματα στον ποταμό Άρνο. Σημείο αναφοράς στην πόλη η Piazza Del Duomo (το γνωστό Duomo), ο τρίτος μεγαλύτερος καθεδρικός ναός στον κόσμο!

Εδώ θα δεις πολλά παλιά αρχοντικά να έχουν μετατραπεί σε gourmetεστιατόρια, εξαιρετικής αισθητικής!

VECCHIA FIRENZE

Η Ελένη  (Καλογεροπούλου, φυσικά) μου σύστησε το “Latini”, αλλά κάπως καθυστερημένα! 

Είχαμε προλάβει ήδη να επισκεφτούμε για δείπνο το  Vecchia Firenze 

Μια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία δουλεύουν παππούς, γιος και εγγονός! Σε αντίθεση με την Ελλάδα, εντυπωσιάζει το γεγονός ότι εδώ στο προσωπικό δεν θα συναντήσεις νεαρούς σερβιτόρους ή μάγειρες αλλά ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, που εργάζονται εκεί μια ολόκληρη ζωή! 

Πιάτο που θα θυμάσαι είναι η φιορεντίνικη μπριζόλα! Και οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις τα ζυμαρικά με ταρτούφο ψημένα σε αλουμινόχαρτο! Η κάβα των κρασιών μοναδική και ατελείωτη, με τα μπουκάλια να είναι τοποθετημένα σε ράφια γύρω από τον χώρο του εστιατορίου, ως μέρος της διακόσμησης.

Στην Φλωρεντία θα «αγαπήσεις» και το shopping στα μεγάλα εκπτωτικά mall, όπου μεγάλοι οίκοι μόδας διαθέτουν τα προϊόντα του σε ελκυστικές τιμές! Και θα αμφιταλαντευτείς αν αυτή πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή σου ή αν, πριν από οτιδήποτε άλλο, θα επισκεφτείς την διάσημη OfficioGallery, με τα πρωτότυπα έργα του Botticeli, του Leonardo Da Vinci, του Caravaggio κ.α. ξακουστών ζωγράφων.

Ιδού η πρόκληση λοιπόν!

Αλλά έτσι είναι η ζωή, έχει και... "ανάλαφρες" προκλήσεις! 

ΟΡΕΞΗ να έχεις...!!!