ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΛιβανέζικη κουζίνα

Υλικά 

  • 2 μελιτζάνες, κομμένες σε λεπτές μακρόστενες φέτες
  • 4 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι 
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • ½ κιλό αρνίσιο ή μοσχαρίσιο κιμά 
  • ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • μαύρο πιπέρι
  • ½ κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • ½ κούπα κουκουνάρια
  • 3 ½  φλιτζάνια σπιτική σάλτσα  ή μία μεγάλη χάρτινη συσκευασία ντοματοχυμό 
  • 350 γραμμ. φρέσκια μοτσαρέλλα, κομμένη σε φέτες

Εκτέλεση

Κόβουμε τις μελιτζάνες σε στενόμακρες φέτες, τις ανατοπιπερώνουμε και τις αλείφουμε με λίγο λάδι και από τις δύο πλευρές. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί που προηγουμένως έχουμε στρώσει με λαδόκολλα και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, γυρίζοντας μία φορά στα μισά, για 5 έως 7 λεπτά ανά πλευρά.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι. Το σοτάρουμε μέχρι να γίνει διάφανο, χωρίς να ροδίσει, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Προσθέτουμε τον κιμά, τον διαλύουμε σε πολύ μικρά κομμάτια και τον ανακατεύουμε να σοταριστεί και τον αλατοπιπερώνουμε. Σε ένα μικρό τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε τα κουκουνάρια. Τα ανακατεύουμε για περίπου 2 έως 4 μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα και να καβουρδιστούν. Τα μεταφέρουμε ζεστά σε ένα μπολ και τα αλατίζουμε. 

Σε ένα ταψί,  στρώνουμε στον πάτο το ½ της σάλτσας ντομάτας. Από πάνω τοποθετούμε το 1/3 από τις φέτες μελιτζάνας. Τις καλύπτουμε με τον μισό κιμά και από πάνω ρίχνουμε το 1/3 της υπόλοιπης σάλτσας ντομάτας. Σκορπίζουμε το 1/3 των κουκουναριών. Συνεχίζουμε με άλλη μία στρώση από τις φέτες μελιτζάνας, κιμά, ντομάτα και κουκουνάρι. Περιμετρικά του ταψιού ρίχνουμε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό. Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 90 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και προσθέτουμε τις φέτες μοτσαρέλλας. Ψήνουμε για άλλα 15 μέχρι να λιώσει το τυρί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα. Σερβίρουμε το φαγητό μας ζεστό, με συνοδεία ρυζιού.