ΑρχικήΤαξίδιαΚουζίνες του κόσμουΠορτογαλική κουζίνα

Οι Πορτογάλοι έχουν τουλάχιστον 365 τρόπους για να μαγειρεύουν τον παστό μπακαλιάρο. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από τις πιο δημοφιλείς της παραδοσιακής πορτογαλικής γαστρονομίας και αξίζει να τη δοκιμάσετε. 

Συστατικά:

  • 2 φλιτζάνια γάλα
  • 2 κρεμμύδια πολτοποιημένα 
  • 1,5 κιλά παστό 
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • αλάτι και μαύρο πιπέρι
  • 4 κρεμμύδια, ψιλοκομμένο
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 2 φλιτζάνια ψωμί καλαμποκιού
  • 3 κρόκοι αυγών

Εκτέλεση

Καλύπτουμε τον παστό μπακαλιάρο με νερό και μουλιάζουμε για 24 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3 φορές.

Στραγγίζουμε το ψάρι, το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με το γάλα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και το αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 λεπτά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι σε φέτες σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει. Μειώνουμε τη θερμοκρασία και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και σχεδόν να καραμελώσουν τα κρεμμύδια.

Βάζουμε τα τρίματα του καλαμποκόψωμου σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε με το ψιλοκομμένο σκόρδο, τον μαϊντανό και τους κρόκους των αυγών.  

Βγάζουμε το ψάρι από το γάλα. Αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και σπάμε το  ψάρι σε κομμάτια.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180C .

Kαλύπτουμε το ταψί με τα χοντρά κομμάτια των ψαριών, και τα πασπαλίζουμε με τα  κρεμμύδια και το μείγμα της τριμμένης φρυγανιάς. Περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε αλάτι και  μαύρο πιπέρι.

Ψήνουμε  για 20-30 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει η κορυφή τους. Περιχύνουμε το πιάτο με λίγο ελαιόλαδο πριν από το σερβίρισμα.